Kurczak w kremowym sosie z botwinką i koperkiem

Obiecałam sobie, że dodam ten przepis dzisiaj i dopnę swego, ale, powiem Wam, ledwo, ledwo, bo jakieś potworne zmęczenie materiału mnie dopadło. Pomimo pięknej pogody, ciepełka i dosyć lekkiego dnia w pracy, od południa przysypiam za biurkiem i żadne kawy, głośna muzyka, spacery i rowery nie pomagają. Jak mi głowa opadała co 15 minut, tak opada dalej. A spać w dzień nie potrafię, więc drzemka odpada. Po niej jestem bardziej rozbita, niż przed.

Ale nie o tym, nie o tym. Skupmy się na samym przepisie, bo wart jest tego.

Sezon na moją ukochaną botwinkę w toku. Warto po nią sięgnąć nie tylko z zamiarem zrobienia zupy. Można z nią zaszaleć i przygotować też np. różowy makaron, pęczotto, tartę, czy w końcu moją dzisiejszą propozycję obiadową, czyli kurczaka w pysznym sosie.

Tak przygotowane mięso to złoto, wierzcie mi. Miękkie, soczyste, obleczone pysznym kremowym sosem na bazie śmietanki, pełnym botwinki i koperku. Do tego młode kartofelki polane masłem. Niebo w gębie. Polecam!

To jak? Zrobicie? 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka (po ok. 250 g), ogrzane do temperatury pokojowej
  • duży pęczek botwinki (lub dwa mniejsze) z kilkoma buraczkami 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ok. 16 drobnych ziemniaków, najlepiej młodych
  • 2 łyżki masła

WYKONANIE:

Mięso umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, oczyścić z błon. Filety przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek oprószyć solą i wmasować ją w mięso.

Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Buraczki obrać i pokroić w słupki. Łodyżki pokroić na ok. 2 cm kawałki. Liście drobno posiekać.

Cebulkę dymkę umyć, osuszyć, białe części pokroić w półtalarki, szczypior  posiekać.

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Koperek umyć, osuszyć, pozbyć się twardych łodyżek (można je dodać do bulionu), resztę drobno posiekać. Odłożyć 1/3 do ziemniaków.

W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i obsmażyć go na mocnym ogniu na złoto z dwóch stron. Mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem, aby nie obeschło.

Do patelni po mięsie wlać kolejne 2 łyżki oleju. Wrzucić białe części cebulki dymki i smażyć przez 3-4 minuty, często mieszając. Cebulka powinna się zeszklić. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pokrojone buraczki, wymieszać, smażyć przez 3 minuty. Dodać pokrojone łodyżki botwinki, wlać śmietankę kremówkę, wymieszać, zagotować. Do gotującego się sosu włożyć podsmażone wcześniej kawałki mięsa, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez 10 minut. Po 5 minutach gotowania przewrócić kurczaka w sosie na drugą stronę.

Zdjąć pokrywkę. Do sosu dodać posiekane liście botwinki, szczypior oraz 2/3 koperku, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez ok. 5 minut, aż liście zwiędną i sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać od razu z ugotowanym ziemniakami, okraszonymi masłem i koperkiem

Ziemniaki: 

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć (młode ziemniaki wystarczy wyszorować twardą szczoteczką pod bieżącą wodą). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, postawić garnek ponownie na palniku i na małym ogniu odparować z ziemniaków resztki wody. Dodać masło i odłożony wcześniej posiekany koperek. Kiedy masło się roztopi, mocno potrząsnąć garnkiem tak, aby ziemniaki dokładnie się w nim (i w koperku) obtoczyły. Zdjąć z ognia, podawać.

SMACZNEGO!

5 replies to “Kurczak w kremowym sosie z botwinką i koperkiem

    1. Podesłałabym, gdybym tylko mogła – piękna mi się dziś trafiła.
      Jeśli nie znajdziesz, to może zrób po prostu z samymi pieczonymi buraczkami (dałabym wtedy 2 małe), a zamiast liści botwinki można dać szpinak – nie będzie to to samo, ale buraczkowy kolor będzie, buraczkowo-liściasty smak będzie i na pewno będzie pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star