Maślankowe drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i cytrynowym lukrem

dr11

Wracam do domu obładowana czereśniami, malinami i porzeczkami. Gdybym miała trzy pary rąk i siłę Pudzianowskiego kupiłabym jeszcze agrest, borówki i morele. I bób. I pomidory… Dobra, dosyć owijania w bawełnę – gdybym mogła, zabrałabym ze sobą cały stragan! Tyle pyszności w tak krótkim czasie, że nie wiem, co jeść najpierw. Boję się, że coś przegapię, że coś mi ucieknie, że się na coś spóźnię. A potem już tylko ziemniaki i kapusta…

Łapię więc ostatnie łodygi rabarbaru oraz późne truskawki i robię puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach maślankowe drożdżówki. Wy też jeszcze zdążycie!

dr13

dr12

dr14

SKŁADNIKI NA OK. 12-15 DROŻDŻÓWEK:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej bułkowej (typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 325 ml maślanki
  • 4 żółtka*
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Nadzienie:

  • 350 g truskawek  (umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek; większe podzielić na połówki lub ćwiartki, małe można zostawić w całości)
  • 250 g rabarbaru (umytego, osuszonego, pokrojonego na ok. 1-1,5 cm kawałki)
  • 6-7 łyżeczek mielonych migdałów (można pominąć)

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru dokładnie rozetrzeć z 4-5 łyżkami soku z cytryny (gęstość lukru można regulować poprzez dodanie większej ilości cukru lub soku)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko* roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania drożdżówek

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól,  dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je 125 ml maślanki, dodać łyżkę cukru, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut (jeżeli używacie drożdży suchych, dodać je bezpośrednio do mąki).

Masło roztopić w rondelku i przestudzić.

Pozostałe 200 ml maślanki roztrzepać z żółtkami i resztą cukru.

W mące zrobić wgłębienie, wlać do niego zaczyn, dodać maślankę z żółtkami i wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego (na początku będzie klejące, tak ma być, nie należy dosypywać mąki), dodając stopniowo po 2 łyżki roztopionego masła. Każdą kolejną porcję masła dodawać dopiero wówczas, kiedy ciasto w całości wchłonie poprzednią.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, będzie odchodziło od miski i ręki. Ciasto będzie delikatne, do końca lekko klejące, nie dosypujcie mąki, takie powinno być

Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką lub wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyjąć na oprószony mąką blat. Krótko wyrobić i, podsypując mąką, rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Za pomocą szerokiej szklanki lub kubka (użyłam kubka o średnicy 10 cm) wycinać koła i układać je w sporych odstępach na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Resztki ciasta należy połączyć, rozwałkować i wyciąć kolejne drożdżówki.
Drożdżówki przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25-30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie – za pomocą dna szklanki oprószonego mąką – zrobić w każdej drożdżówce dołek (przycisnąć szklankę mocno, niemal do samej blachy, ciasto ma być w tym miejscu cienkie). Do dołków wsypać odrobinę mielonych migdałów (można pominąć) i nałożyć do nich, lekko dociskając, porcje rabarbaru i truskawek.

Za pomocą pędzelka każdą drożdżówkę (ciasto wokół nadzienia) posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.

Tak przygotowane drożdżówki piec przez ok. 12-15 minut, do mocnego zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Studzić na kratce. Lekko ciepłe dekorować lukrem, pamiętając o tym, że polane lukrem owoce puszczą sok. Jeżeli nie życzycie sobie soku (ja uwielbiam!), polejcie lukrem tylko ciasto wokół nadzienia.

SMACZNEGO!

* Białka można wykorzystać do zrobienia tarty z kiwi, miętą i bezą lub Pavlovej z truskawkami.

18 replies to “Maślankowe drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i cytrynowym lukrem

    1. Na szczęście lato obdarza nas taką ilością różnych owoców, że nie ma problemu, aby czymś taką drożdżówkę wypełnić 🙂

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star