„Pęczotto” z botwiną i kozim serem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jako że ostatnie dni spędzałam tak…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…tak…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…i jeszcze tak…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…często tracąc przy tym głowę…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… bardzo ciężko było mi zasiąść przed komputerem, aby przygotować dla Was nowy wpis z przepisem na choćby jeden z kilkunastu rarytasów, jakie przygotowałam przed wyjazdem na krótki urlop do Rodziców. A jeżeli już nawet zasiadłam, to „w tak pięknych okolicznościach przyrody” potrafiłam gapić się w ekran przez maksymalnie 5 minut…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzisiejsza deszczowa pogoda sprawiła, że wreszcie udało mi się zorganizować na tyle, aby zaproponować Wam przepyszne „pęczotto” z botwinką i kozim serem. Jeżeli, tak jak ja, jesteście miłośnikami połączenia młodych buraczków i koziego sera, smakowała Wam moja ubiegłoroczna „botwinka” z kozim nabiałem, zróbcie je koniecznie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:
3/4 szklanki kaszy pęczak
1 pęczek botwiny zakończonej małymi buraczkami (trzema – czterema)
1 mały upieczony lub ugotowany burak (opcjonalnie; jak piec buraki pisałam tutaj)
1 cebula
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
około 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek koperku
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka masła
60 g twardego koziego sera, startego
sól, pieprz

Dodatkowo:
30 g startego twardego koziego sera do dekoracji dania
2 łyżki siekanego koperku do dekoracji dania

WYKONANIE:
Pieczonego/gotowanego buraka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Botwinę umyć, osuszyć, pokroić na centymetrowe kawałki (buraczki obrać, kroić w kosteczkę).
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bulion zagotować i trzymać na malutkim ogniu, aby podczas przygotowywania potrawy cały czas był gorący.

Na dużej, ciężkiej patelni lub w garnku o grubym dnie roztopić i mocno rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Cebula powinna być szklista. Dodać drugą łyżkę klarowanego masła, a kiedy się roztopi, wsypać kaszę. Podsmażać całość przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając kaszę drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu do kaszy dodać pokrojonego pieczonego buraka, pokrojone buraczki i łodyżki botwiny, sok z cytryny oraz cząber i, często mieszając drewnianą łyżką, gotować, aż z buraczków i łodyżek odparuje woda (około 4-5 minut). Wlać białe wino, a kiedy to niemal całkowicie odparuje, zmniejszyć ogień i wlać pierwszą chochlę gorącego bulionu. Gotować, często mieszając „pęczotto” drewnianą łyżką. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wlać następną chochlę bulionu. Czynność powtarzać do czasu, aż kasza będzie kremowa, ugotowana „al dente” (możliwe jest, że zużyjecie mniej niż 750 ml bulionu). Powinna być miękka na zewnątrz, ale środek powinien pozostać twardawy. Kasza przy nagryzaniu powinna stawiać lekki opór.
Wraz z ostanią chochlą bulionu do kaszy dodać posiekane liście botwiny oraz koperek.

Kiedy kasza wchłonie cały płyn, nie będzie podchodziła bulionem (nie może pływać!), a „pęczotto” będzie kremowe, będzie spływało po dnie garnka niczym lawa, garnek zdjąć z ognia. Dodać starty kozi ser oraz łyżeczkę masła i mieszać dokładnie drewnianą łyżką, aż ser i masło się roztopią. Doprawić solą i pieprzem.

„Pęczotto” od razu nakładać na talerze. Dekorować posiekanym koperkiem i tartym kozim serem.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Dania bezmięsne, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Kasza i ryż, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „„Pęczotto” z botwiną i kozim serem

  1. Fajne, a jeszcze jakby mi to ktoś zrobił ;-P Podobało mi się porównanie do lawy 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Prawda, że ładne? 🙂 Pewien kucharz ciągle powtarzał tę lawę, gotując risotto. Bardzo przypadło mi to porównanie do gustu i postanowiłam je przygarnąć 😀

  2. Poznajto0 pisze:

    Biorę w ciemno wszystko z kozim serem 😉

  3. Bardzo lubię buraczki w kombinacji z kozim serem. I koperek, dużo koperku!
    Piękne okoliczności przyrody, tylko się cieszyć.

  4. ladylaurabloq pisze:

    Pęczotto pyszne ,ale wybieram twój plener ,ale tam pięknie!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s