Botwinka z fasolą i kurczakiem

Pyszną zupą botwinkową, która ostatnimi czasy króluje na naszym stole, witam Was po dłuższej przerwie.

Dobry wieczór!

SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 filety z piersi kurczaka, ok. 400 g
  • 2 pęczki botwiny z maleńkimi buraczkami lub bez buraczków
  • puszka drobnej białej fasoli (400 g)
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 40 g klarowanego masła
  • duży pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowane na twardo jajka,  do podania; opcjonalnie

WYKONANIE:
Botwinę umyć, osuszyć, drobno pokroić (buraczki kroić w kosteczkę).
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać. Odrobinę odłożyć do dekoracji zupy.
Szalotki i czosnek obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Fasolę osączyć z zalewy.

Mięso umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 20 g klarowanego masła, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je na złoto z każdej strony. Wyjąć, odstawić.

W garnku rozgrzać kolejne 20 g klarowanego masła. Wrzucić pokrojone szalotki, a kiedy się zeszklą, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez pół minuty. Wlać bulion, zagotować. Dodać pokrojone buraczki i łodyżki botwiny, a kiedy zupa zacznie ponownie wrzeć, wlać ocet z białego wina, dodać suszony tymianek i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut (buraczki i łodyżki powinny być miękkie). Dodać fasolę, podsmażonego kurczaka oraz pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze przez 3-5 minut.

Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zupę dodawać stopniowo, po łyżce, ciągle mieszając. Dokładnie rozkłóconą śmietanę (nie może być grudek!) dodać do zupy, wymieszać. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Podawać z połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek, opcjonalnie.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania mięsne, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Botwinka z fasolą i kurczakiem

  1. magducha88 pisze:

    ależ rozpusta wiosenna 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s