Pyszną zupą botwinkową, która ostatnimi czasy króluje na naszym stole, witam Was po dłuższej przerwie.
Dobry wieczór!
SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 filety z piersi kurczaka, ok. 400 g
- 2 pęczki botwiny z maleńkimi buraczkami lub bez buraczków
- puszka drobnej białej fasoli (400 g)
- 2 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki śmietany 18%
- 40 g klarowanego masła
- duży pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ugotowane na twardo jajka, do podania; opcjonalnie
WYKONANIE:
Botwinę umyć, osuszyć, drobno pokroić (buraczki kroić w kosteczkę).
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać. Odrobinę odłożyć do dekoracji zupy.
Szalotki i czosnek obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Fasolę osączyć z zalewy.
Mięso umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 20 g klarowanego masła, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je na złoto z każdej strony. Wyjąć, odstawić.
W garnku rozgrzać kolejne 20 g klarowanego masła. Wrzucić pokrojone szalotki, a kiedy się zeszklą, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez pół minuty. Wlać bulion, zagotować. Dodać pokrojone buraczki i łodyżki botwiny, a kiedy zupa zacznie ponownie wrzeć, wlać ocet z białego wina, dodać suszony tymianek i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut (buraczki i łodyżki powinny być miękkie). Dodać fasolę, podsmażonego kurczaka oraz pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zupę dodawać stopniowo, po łyżce, ciągle mieszając. Dokładnie rozkłóconą śmietanę (nie może być grudek!) dodać do zupy, wymieszać. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Podawać z połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek, opcjonalnie.
SMACZNEGO!
ależ rozpusta wiosenna 🙂
Lubimy wiosenną rozpustę, oj, lubimy! 😀