Makaron tagliatelle z botwinką, szynką i kozim serem

Szparagi i botwinka, a później botwinka i szparagi. Tak to u nas ostatnio wygląda. Uwielbiamy i jemy na okrągło. Jak nie quiche, to zupa, jak nie zupa, to risotto, jak nie risotto, to pierożki, a jak mamy lenia, to makaron.

Dzisiaj padło na tagliatelle. Mieliśmy w lodówce trochę szynki, która wołała „zjedz mnie!” oraz resztki koziego mleka. Połączyłam je z botwinką, koperkiem oraz twardym kozim serem i pyszny, szybki obiad w kolorze różowym gotowy.

Polecam!

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 100 g ulubionej szynki, w plastrach lub kawałku
  • 60 g twardego koziego sera
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka koziego
  • 1 pęczek botwiny zakończonej małymi buraczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 15-20 g twardego koziego sera, do podania

WYKONANIE:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć.
Szynkę pokroić na małe kawałki.
Botwinę umyć, osuszyć, drobno pokroić (buraczki obrać, kroić w kosteczkę).
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.  1/4 odłożyć na później, do dekoracji dania.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 3 łyżki wody z jego gotowania.

Wraz z wstawieniem wody na makaron, zacząć przygotowywać dodatki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 20 g masła. Wrzucić szynkę i smażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz, odłożyć na później.

Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła. Wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć przez pół minuty. Dołożyć pokrojone buraczki i twarde łodyżki botwinki (zielone liście zostawić na później), wlać 100 ml koziego mleka, wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Buraczki i łodyżki powinny być miękkie. Zdjąć pokrywkę, dołożyć liście botwiny oraz sok z limonki, wymieszać i gotować przez 3-4 minuty, aż liście zwiędną i nadmiar wody odparuje. Dodać podsmażoną wcześniej szynkę, posiekany koperek, resztę mleka oraz ugotowany makaron wraz z wodą z jego gotowania, wsypać świeżo starty kozi ser, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu przez 2 minuty. Doprawić pieprzem i, w razie potrzeby, solą, po czym zdjąć  z ognia.

Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo startym kozim serem oraz posiekanym koperkiem.
Podawać od razu.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Makarony i kluski, Mięso wieprzowe, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Makaron tagliatelle z botwinką, szynką i kozim serem

  1. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.