Babeczki pistacjowe z kremem z białej czekolady

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mojej miłości do pistacji ciąg dalszy… Wybaczcie, jestem ostatnio monotematyczna, ale 700 g domowej pasty pistacjowej kusi mnie i nęci, puszcza do mnie oko przez zamknięte drzwi lodówki, a ja do tego oka, niczym zło do Oka Saurona, lgnę niemal.

Dzisiaj pasta pistacjowa dosyć niespodziewanie przemieniła się cudownie w małe babeczki przystrojone kremem z białej czekolady. Z 12 zostało 4… Szykuje się zatem wieczorna sprinterska rywalizacja z Małżonem na trasie salon-kuchnia z metą przy lodówce, w której spokojnie spoczywają pyszne pistacjowe babeczki…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 16 BABECZEK*:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (UWAGA! Używałam domowej, słodkiej pasty pistacjowej, więc nie potrzebowałam więcej cukru. Jeżeli będziecie używać niesłodzonej pasty, zwiększcie ilość cukru o jedną łyżkę.)
2 jaja
3/4 szklanki mleka
180 g masła
3 łyżki pasty pistacjowej (polecam przepis na domową pastę pistacjową)
(Uwaga! Jajka, mleko, masło i pasta pistacjowa powinny być w temperaturze pokojowej.)

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
200 g mascarpone
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g białej czekolady
1 łyżka pasty pistacjowej

DODATKOWO:
100 g niesolonych, łuskanych, obranych i posiekanych pistacji do dekoracji babeczek**

WYKONANIE:
Krem z białej czekolady: Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę umieścić w misce i zmiksować krótko do otrzymania gładkiej masy. Dodać łyżkę pasty pistacjowej i zmiksować do połączenia.
Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę wrzucić do szklanej lub metalowej miski, miskę umieścić na garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – rzadko mieszając pozostawić do całkowitego roztopienia czekolady, natychmiast zdjąć z garnka z gotującą się wodą).
Miksując na wolnych obrotach krem z mascarpone i śmietanki, wlewać do niego powoli roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę. Miksować tylko do dokładnego połączenia składników. Gotowy krem schłodzić przez kilka godzin lodówce. Przed dekorowaniem babeczek schłodzony krem krótko zmiksować.

Babeczki: W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej.
W misce roztrzepać jajka z mlekiem, pastą pistacjową i wystudzonym masłem.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej. Mieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką do sosów do dokładnego połączenia składników (nie powinno być grudek).

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160°C przez 20-25 minut (do „suchego patyczka”).
Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Wystudzone babeczki dekorować schłodzonym i lekko zmiksowanym kremem z białej czekolady i posypywać posiekanymi pistacjami.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
* Babeczki piekłam w formie na muffiny o górnej średnicy gniazda 7 cm.
** Jeżeli nie uda Wam się zdobyć pistacji niesolonych (zdaję sobie sprawę, że jest to trudne), dokładnie wypłuczcie w zimnej wodzie wyłuskane pistacje solone.
Aby obrać pistacje z ciemnej skórki i uzyskać piękne zielone orzeszki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Babeczki pistacjowe z kremem z białej czekolady

  1. gin pisze:

    Mmm, coś wspaniałego 🙂 Uwielbiam pistacje 🙂

  2. wisienor pisze:

    Co tu dużo gadać, pyszności! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s