Lekka zupa z kapustą, brokułami, cukinią i serem camembert

Lekka zielona zupa z tego, co się nawinęło pod rękę podczas czyszczenia lodówki.

Brokuły, kapusta, cukinia i kremowy camembert jako wkładka.

Bardzo nam smakowało. Polecam!

SKŁADNIKI NA OK. 6 PORCJI:

  • 2 l bulionu warzywnego (plus ok. 250 ml do dolania)
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 cukinia, średniej wielkości
  • ok. 300 g kapusty, bez głąba
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 ser camembert o wadze ok. 250 g, pokrojony w plastry
  • śmietana 18% lub jogurt grecki, do podania
  • posiekany koperek, do podania

WYKONANIE:

Brokuła dokładnie umyć, odciąć nóżkę – oczyścić ją z włókien, fragmentów liści i brzydszych części i odłożyć na bok, resztę podzielić na drobne różyczki, a grubsze łodyżki pokroić w kostkę. 

Cukinię i kapustę umyć. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę drobno posiekać.

Do garnka wlać 2 l bulionu, włożyć do niego oczyszczoną nóżkę brokuła, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie nóżkę wyjąć z bulionu, pokroić ją w kostkę (uważając, aby się nie poparzyć) i ponownie przełożyć ją do zupy. Dodać posiekaną kapustę, pokrojone łodyżki brokuła, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i kminek. Zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie. W razie potrzeby dolać trochę bulionu.

Do zupy dodać różyczki brokuła oraz cukinię i gotować przez 5 minut. 

Dodać ocet jabłkowy (zupa powinna być kwaśnawa, można dać więcej niż 4 łyżki, jeżeli zajdzie taka potrzeba) oraz koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

W talerzach ułożyć plastry sera camembert (po 2 na porcję), zalać je gorącą zupą. Podawać ze sporym kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego oraz posiekanym koperkiem. 

SMACZNEGO!

2 replies to “Lekka zupa z kapustą, brokułami, cukinią i serem camembert

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star