Makaron mie z brokułami, czerwoną kapustą, grzybkami shimeji i kiełkami fasoli mung

Już po połowie marca. Ku mojej rozpaczy wróciła zima. I lockdown. Akcja otwieramy, zamykamy, otwieramy, zamykamy zdaje się nie mieć końca. Odczuwam spore zmęczenie materiału. Potrzeba mi słońca, ciepła i zieleni. Na rower bym poszła. Ja wiem, że są zwolennicy jeżdżenia w pizgawicy, ale ja się nie nadaję. Nad morze bym pojechała, ale namiot w marcu to niekoniecznie, a hotele i pensjonaty pozamykane. Chce mi się kawy, pitej leniwie w kawiarni. I ciasta, jedzonego przy stoliku w cukierni. Festiwalu filmowego. I koncertu w plenerze. Ciągnie mnie gdzieś w nieznane. Daleki Wschód? Może… Chociaż mógłby być i Bliski. Teraz to nawet najbliższy być by mógł. Podlasie na przykład. Byle bez tej całej zawieruchy dookoła.

Tymczasem pozostaje mi tu i teraz. Wirtualne podróże w nieznane, wirtualne koncerty i festiwale filmowe. Oraz realna kuchnia, w której piję kawę, jem ciasto i eksploruję smaki wszechświata i okolic.

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

  • 150-200 g makaronu mie
  • 100 g brązowych grzybków shimeji
  • 100 g drobnych różyczek brokuła
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 90 g kiełków fasoli mung
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu (może być prażony)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • biały sezam do posypania dania

WYKONANIE:

Brokuły umyć. W garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić różyczki brokuła i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i obficie przelać bardzo zimną wodą lub wrzucić na 2 minuty do miski z bardzo zimną wodą i lodem. Ponownie odcedzić i odłożyć.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cebulki dymki (wraz ze szczypiorem) umyć, osuszyć i posiekać.

Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

Kapustę dokładnie umyć i drobno posiekać.

Grzybki shimeji odciąć od nasady i porozdzielać. 

Kiełki fasoli mung umyć i osuszyć.

Makaron mie ugotować (według instrukcji podanej na opakowaniu). 

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Dołożyć czosnek, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać ostrą paprykę w proszku, kapustę oraz grzybki shimeji, połączyć i smażyć przez 3 minuty. Wlać szklankę wody, przykryć i dusić przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka. Dodać ugotowany makaron mie, brokuły, kiełki fasoli mung, posiekane dymki ze szczypiorem, sos sojowy oraz ocet ryżowy, dokładnie wymieszać i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Wlać olej sezamowy, dodać sezam, wymieszać.

Podawać od razu. Porcje posypywać dodatkowo sezamem.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star