Pistacjowe semifreddo

OLYMPUS DIGITAL CAMERATyle mieliśmy planów na ten weekend… Miał być rower, las, piknik, polowanie na bzy pachnące… Ale pojawił się ON. Jak zwykle w złym momencie, jak zwykle w piątek o siedemnastej… Deszcz. Dwa dni permanentnej ulewy, która storpedowała taki zacny sobotnio-niedzielny rozkład jazdy. Cóż, przynajmniej bzy się cieszą.

Musiałam sobie jakoś w związku z tym osłodzić te szare, mokre dni i wykorzystując resztki mojej ukochanej pasty pistacjowej, na którą przepis znajdziecie tutaj, zrobiłam pistacjowe semifreddo. Ten włoski deser, którego nazwa oznacza po prostu „na wpół zmrożony”, należy do moich ulubionych. Szybszy niż lody, równie smaczny, o kremowej konsystencji, a smaków tworzyć można bez liku. Zapraszam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
4 żółtka
4-5 łyżek pasty pistacjowej (polecam pastę domową z tego przepisu)
3 łyżki cukru (UWAGA! Używałam domowej, słodkiej pasty pistacjowej, więc nie potrzebowałam więcej cukru. Jeżeli będziecie używać niesłodzonej pasty, zwiększcie ilość cukru do 4 łyżek.)
350 ml śmietanki kremówki 36%
250 g niesolonych, łuskanych, obranych pistacji*

Ddodatkowo:
100 g niesolonych, łuskanych, obranych pistacji do posypania gotowego semifreddo*

WYKONANIE:
Żółtka ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić je w metalowej lub szklanej misce, miskę położyć na stojącym na małym ogniu garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – ubijać ciągle trzepaczką do czasu, aż krem stanie się biały i gęsty. Zdjąć miskę z garnka i lekko przestudzić krem.

Dodać pastę pistacjową i delikatnie wmieszać ją w krem (można użyć miksera ustawionego na bardzo wolne obroty). Krem będzie gęsty i kleisty, tak ma być. Schlodzić do temperatury lodówkowej.

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu (można użyć miksera ustawionego na bardzo wolne obroty).

Okrągłe foremki (użyłam 12 foremek o średnicy 9 cm i wysokości brzegu 6 cm) lub keksówkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą lub pergaminem tak, aby ich brzegi wystawały około 3-4 cm ponad formę z każdej strony. Połowę kremu wlać do formy, posypać go posiekanymi niesolonymi pistacjami. Przykryć drugą częścią kremu. Foremki lub keksówkę szczelnie okryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.

Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika. Wyjąć je z formy pociągając za wystającą folię lub pergamin albo odwracając formę do góry dnem. Zostawić na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Nie może być mocno zmrożone i twarde.
Semifreddo z keksówki kroić w plastry, semifreddo z okrągłych foremek podawać w całości. Posypać siekanymi pistacjami.

SMACZNEGO!

P.S. Semifreddo można również podać na biszkopcie. Upiec biszkopt z dwóch jajek (nie ma być wysoki, nie dodawać proszku do pieczenia, piec w płaskiej blasze lub tortownicy), z gotowego wykroić kształt/kształty odpowiadające formie, w której będziecie przyrządzać deser. Wyłożyć nim dno wyścielonej folią lub papierem formy i dalej postępować tak, jak w przepisie powyżej.
Można użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Jeżeli nie uda Wam się zdobyć pistacji niesolonych (zdaję sobie sprawę, że jest to trudne), dokładnie wypłuczcie w zimnej wodzie wyłuskane pistacje solone.
Aby obrać pistacje z ciemnej skórki i uzyskać piękne zielone orzeszki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Desery mrożone, Kuchnia świata i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Pistacjowe semifreddo

  1. karmel-itka pisze:

    dla mnie bombowe love! ❤

  2. Nashelly pisze:

    Boskie! Oj jak ja kocham pistacje…

  3. Kaaisa pisze:

    Dziękuję 🙂

  4. gin pisze:

    Mmm, czysta rozkosz… Zjadłabym 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s