Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą, porem, cheddarem i mozzarellą

Chęć wykorzystania ziemniaków, co po wczorajszym obiedzie zostały i drobne porządki w lodówce zaowocowały zapiekanką. 

Bardzo Wam ją polecam. Jeżeli nie jadacie mięsa lub z innych przyczyn z białą kiełbasą Wam nie po drodze, spokojnie możecie ją pominąć i w zamian dać więcej warzyw (dodatkowego pora, cukinię, marchewkę…) lub podsmażyć z porem grzyby (boczniaki, pieczarki…).

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 5 dużych ziemniaków (ok. 1 kg)
  • 2 białe kiełbasy, parzone
  • 200 g śmietany 18%
  • 125 g sera mozzarella, osączonego z zalewy
  • 80 g sera cheddar
  • 2 jaja L
  • 1 duży por
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy, do wysmarowania formy
  • natka pietruszki, do podania 

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale przy wbijaniu w nie widelca muszą stawiać opór. Odcedzić. Garnek z ziemniakami postawić ponownie na palniku i na małym ogniu odparować z nich resztki wody. Zdjąć z ognia i przestudzić, po czym pokroić w ok. 0,5 cm plastry.*

Białą kiełbasę pokroić w plasterki.

Pora dokładnie umyć, osuszyć, przyciąć końcówki liści, odciąć dolną część z korzeniami, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić plastry kiełbasy i smażyć do czasu, aż się zrumienią z obu stron (w razie potrzeby dolać odrobinę oleju). Dodać pokrojonego pora, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia.

Jaja i śmietanę dokładnie ze sobą połączyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, suszony majeranek oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać. Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać.

Formę do zapiekania (niedużą, u mnie 23×23 cm) dokładnie wysmarować olejem. Dno można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Papier również skropić olejem.

Na spodzie formy ułożyć warstwę ziemniaków. Wyłożyć na nie podsmażoną kiełbasę z porem. Zalać połową sosu. Na sosie ułożyć drugą warstwę ziemniaków i wylać na nie resztę sosu. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub podzielić palcami na drobne kawałki i posypać nią wierzch zapiekanki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 25-30 minut. Na wierzchu zapiekanki powinna się wytworzyć chrupiąca i mocno rumiana skorupka.

Garnirować posiekaną natką pietruszki i podawać od razu np. z surówką z czerwonej kapusty.

SMACZNEGO!

* Można też ugotować ziemniaki w mundurkach (polecam), dla uzyskania głębszego smaku. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star