Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i podsmażaną białą kiełbasą

Bogata smakiem kremowa zupa chrzanowa poleca się na świąteczny (i nie tylko) obiad. 

Jeżeli interesuje Was wersja wegetariańska, wystarczy pominąć białe kiełbaski i gotowe. Zupa przygotowywana jest bowiem na bulionie warzywnym.

Kosztujcie!

SKŁADNIKI NA OK. 8 PORCJI:

  • 2-2,5 l zimnej wody
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • biała część dużego pora
  • kawałek (ok. 1/3) bulwy selera
  • 3-4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łodyżki natki pietruszki
  • 4 duże ziemniaki
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 3-5 łyżeczek tartego chrzanu, najlepiej bez dodatków (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 4 białe parzone kiełbaski
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 6-8 ugotowanych na twardo jaj (L)
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, do dekoracji

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa i natkę umyć.

Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obrać. Pokroić na ćwiartki.

Białą część pora również pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka włożyć warzywa: cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz kawałki pora, dodać łodyżki natki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą. Garnek postawić na ogniu, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować na średniej mocy palnika przez godzinę. Gorący bulion przecedzić przez sito. Liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz łodyżki natki wybrać z sita i wyrzucić. Marchew wyjąć i zużyć np. do sałatki warzywnej. Resztę warzyw z sita: cebulę, pietruszkę, kawałki pora oraz selera włożyć z powrotem do przecedzonego bulionu, dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki oraz majeranek, postawić na ogniu i gotować do czasu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną.

Gorącą zupę zmiksować za pomocą blendera lub w mikserze kielichowym, po czym od razu przetrzeć ją przez sito. 

Do śmietany dodać szczyptę soli, wymieszać. Zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zmiksowanej zupy. Zupę dodawać stopniowo, po łyżce, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszaną śmietanę (nie może być grudek) dodać do zupy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku chrzanem (musicie próbować, chrzan chrzanowi ostrością nierówny, zacznijcie od 3 łyżeczek i w razie potrzeby dodawajcie kolejne), solą i pieprzem. W razie potrzeby podgrzać. 

Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić plastry kiełbasy i obsmażyć je na złoty kolor.

Gorącą zupę podawać z podsmażonymi plastrami białej kiełbasy, połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz, opcjonalnie, posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star