Dzisiaj krótko, zwięźle i „kawiasto-naławiasto”, bo piątek, piąteczek, piątunio ucieka i nie poczeka…
Propozycja lekkiego obiadu lub kolacji, ze świeżą, chrupiącą brukselką i pietruszką na ciepło w rolach głównych. Jeżeli macie ochotę zjeść bogatszy posiłek, uzupełnijcie go o ulubioną pieczoną lub grillowaną rybę albo o mięso drobiowe.
SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:
Purée z pietruszki:
1 kg pietruszki (najlepsze będą jędrne korzenie średniej wielkości)
1,5 szklanki mleka 1,5%
50 g miękkiego masła
25 g parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz
Surówka*:
Na dressing:
sok oraz skórka otarta z jednej małej cytryny
1,5 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżeczki płynnego miodu
7 łyżek oliwy extra vergine
Pozostałe składniki:
500 g brukselki
2 czerwone jabłka
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka z połowy średniej wielkości granatu
sól, pieprz
WYKONANIE:
Purée z pietruszki:
Pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać mleko. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, do całkowitej miękkości pietruszki. Jeżeli w trakcie gotowania mleko całkowicie się wygotuje, dolać jego niewielką ilość.
Ugotowaną pietruszkę odsączyć na sicie, przełożyć do miski, dodać masło, parmezan oraz sok z cytryny i miksować pulsacyjnie blenderem do momentu uzyskania gładkiego purée. Nie należy miksować zbyt długo.
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Surówka z brukselki i jabłek:
Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce, przelać do małego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Do miski wlać sok z cytryny.
Brukselkę oraz jabłka umyć i osuszyć. Jabłek nie obierać.
Brukselkę drobno posiekać, przełożyć do miski z sokiem, wymieszać.
Jabłka podzielić na „ósemki”, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do brukselki, wymieszać.
Słoiczek z dressingiem wyjąć z lodówki i kilka razy mocno nim potrząsnąć, aby sos się ubił i zgęstniał. Polać nim surówkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje surówki oraz ciepłego pietruszkowego purée wyłożyć na talerze, surówkę posypać nasionami granatu.
SMACZNEGO!
*Przepis na surówkę na podstawie: polska edycja magazynu „Good Food”, nr 6/2015
Ooo mniam 🙂 Uwielbiam brukselkę, a takie pietruszkowe puree to tez chętnie 🙂
Ja za brukselką też bardzo, bardzo! Za pietruchą również!
Wyszło naprawdę bardzo smacznie, polecam! 🙂
Cudownie lekka propozycja.
I bardzo, bardzo smaczna 🙂
Wygląda świetnie. Szczególnie to puree mnie jakoś tak zaciekawiło:-)
Dziękuję 🙂 Purée to prosty sposób na urozmaicenie posiłku, a że ja pietruchę kocham miłością wielką, to przygotowuję je dosyć często. Zamiast pietruszki można w ten sam sposób podać np. seler czy pasternak 🙂