Surówka z brukselki i jabłek w musztardowym dressingu oraz purée z pietruszki

sur1

sur3

Dzisiaj krótko, zwięźle i „kawiasto-naławiasto”, bo piątek, piąteczek, piątunio ucieka i nie poczeka…

Propozycja lekkiego obiadu lub kolacji, ze świeżą, chrupiącą brukselką i pietruszką na ciepło w rolach głównych. Jeżeli macie ochotę zjeść bogatszy posiłek, uzupełnijcie go o ulubioną pieczoną lub grillowaną rybę albo o mięso drobiowe.

sur2

sur4

SKŁADNIKI NA 6-8 PORCJI:
Purée z pietruszki:
1 kg pietruszki (najlepsze będą jędrne korzenie średniej wielkości)
1,5 szklanki mleka 1,5%
50 g miękkiego masła
25 g parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz

Surówka*:
Na dressing:
sok oraz skórka otarta z jednej małej cytryny
1,5 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżeczki płynnego miodu
7 łyżek oliwy extra vergine

Pozostałe składniki:
500 g brukselki
2 czerwone jabłka
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka z połowy średniej wielkości granatu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Purée z pietruszki:
Pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać mleko. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, do całkowitej miękkości pietruszki. Jeżeli w trakcie gotowania mleko całkowicie się wygotuje, dolać jego niewielką ilość.
Ugotowaną pietruszkę odsączyć na sicie, przełożyć do miski, dodać masło, parmezan oraz sok z cytryny i miksować pulsacyjnie blenderem do momentu uzyskania gładkiego purée. Nie należy miksować zbyt długo.
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Surówka z brukselki i jabłek:
Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce, przelać do małego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki na 30 minut.

Do miski wlać sok z cytryny.
Brukselkę oraz jabłka umyć i osuszyć. Jabłek nie obierać.
Brukselkę drobno posiekać, przełożyć do miski z sokiem, wymieszać.
Jabłka podzielić na „ósemki”, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do brukselki, wymieszać.

Słoiczek z dressingiem wyjąć z lodówki i kilka razy mocno nim potrząsnąć, aby sos się ubił i zgęstniał. Polać nim surówkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje surówki oraz ciepłego pietruszkowego purée wyłożyć na talerze, surówkę posypać nasionami granatu.

SMACZNEGO!

*Przepis na surówkę na podstawie:  polska edycja magazynu „Good Food”,  nr 6/2015

6 replies to “Surówka z brukselki i jabłek w musztardowym dressingu oraz purée z pietruszki

    1. Dziękuję 🙂 Purée to prosty sposób na urozmaicenie posiłku, a że ja pietruchę kocham miłością wielką, to przygotowuję je dosyć często. Zamiast pietruszki można w ten sam sposób podać np. seler czy pasternak 🙂

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star