Karjalanpiirakat, czyli pierogi karelskie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzisiaj zabieram Was w podróż do mojej ukochanej Finlandii…

Specjały kuchni Krainy Tysiąca Jezior nie należą do najbardziej popularnych na świecie. Nie serwują ich z wypiekami na twarzy najznamienitsi szefowie kuchni, nie poświęcają im zbyt wielu książek kulinarni podróżnicy… Finlandia, ciągle kojarzona przez wielu jedynie z wieczną zmarzliną, siarczystym mrozem, Świętym Mikołajem i golasami w saunie, nie przyciąga turystów spragnionych egipskiego słońca i drinków z palemką (a jest gdzie poleżeć i jest co pić 🙂 ). Poszukiwacze nowych smaków także rzadko tu zaglądają, bo niby kuchnia zbyt uboga – trochę ryb, trochę ziemniaków i mięso z renifera. A ja powiadam Wam, że zajrzeć jednak warto.

Kuchnia fińska nie jest wyszukana, co spowodowane jest zarówno klimatem, jaki panuje w tej części Europy (o gaj oliwny i kokosy raczej tutaj ciężko), jak i historią tego kraju (biedne społeczeństwo fińskie gotowało potrawy skromne, a naleciałości kuchni szwedzkiej i rosyjskiej obecne są do dzisiaj), ale ubogą bym jej nie nazwała. Gdzie indziej znajdziecie lody z dziegciem, lody czosnkowe, salmiakki czy wspaniałe desery moroszkowe?

Pierogi karelskie (fiń. karjalanpiirakat) to moja propozycja na dzisiaj. Tradycyjna potrawa Karelów, która po wojnie zyskała uznanie pozostałych mieszkańców Finlandii, to płaski, otwarty, wyrabiany z mąki żytniej pieróg z ryżowym, jęczmiennym lub ziemniaczanym nadzieniem. Charakterystyczna falbanka sprawia, że wygladają jak ciastka. Oczywiście można je napełniać również innym farszem (marchewkowym, dyniowym, gryczanym, serowym, jadłam je nawet z budyniem), ale wtedy nie powinno się ich nazywać pierogami karelskimi, bowiem od 2003 roku jest to nazwa chroniona i obejmuje jedynie pierogi z farszami tradycyjnymi, które podałam powyżej.

Finowie najczęściej podają pierogi karelskie z munavoi, czyli smarowidłem jajecznym, na które przepis znajdziecie tutaj, oraz mlekiem.

P.S. Zrobiłam pierogi zarówno z farszem ryżowym jak i ziemniaczanym. Oczywiście możecie zdecydować się wyłącznie na jeden z nich. W takim przypadku zmieńcie nieco podane przeze mnie w przepisach na farsze proporcje (będziecie musieli zrobić ich po prostu więcej, szczególnie farszu ziemniaczanego).
Nadzienie ziemniaczane zrobiłam tak, jak do ruskich pierogów. W tradycyjnych pierogach karelskich farsz ziemniaczany to utłuczone z masłem i mlekiem ziemniaki doprawione solą (nie ma w nim ani twarogu, ani cebuli).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 35-40 PIEROGÓW*:
Ciasto:
500 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
250-280 ml wody

Farsz ryżowy (na około 20-25 pierogów)*:
300 g ryżu kleistego
600 ml wody
1 l i 200 ml mleka 3,2%
2 łyżeczki soli

Farsz ziemniaczany (na około 10-15 pierogów):
700 g ziemniaków
300 g twarogu (zmielonego dwukrotnie)
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz

Dodatkowo do namaczania pierogów*:
50 g masła
100 ml mleka

WYKONANIE:
Farsz ryżowy: W garnku o grubym dnie zagotować wodę. Do wrzątku wsypać ryż i gotować go na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Wlać mleko i często mieszając gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Zdjąć z palnika, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu farsz powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.

Farsz ziemniaczany: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju lub maśle na złoty kolor.
Do ziemniaków dodać zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, mleko, miękkie masło i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wymieszać.

Ciasto: Mąkę żytnią i pszenną przesiać do miski lub na stolnicę (otręby z mąki żytniej, które pozostaną na sicie, również wsypać do przesianej mąki). Dodać sól, wlać 250 ml wody i zacząć ugniatać ciasto. Jeżeli będzie zbyt suche dodać pozostała wodę, jeżeli będzie mocno klejące, podsypać mąką żytnią. Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut. Powinno być gładkie i zwarte. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut do odpoczęcia.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Jedną ponownie owinąć folią spożywczą, z drugiej uformować wałek. Podzielić go na 15-20 równych części (im części więcej, tym mniejsze pierogi). Każdy z otrzymanych kawałków ciasta uformować w płaski placuszek i podsypując mąką rozwałkować go na cienki, owalny 10-15 cm placek. Otrzymane placki przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

1k

Na każdy placek nakładać nadzienie ryżowe lub ziemniaczane (1-1,5 łyżki), zostawiając około 1 cm wolnego ciasta przy brzegach placka. Brzegi zawijać i za pomocą kciuka i palca wskazującego ściskać ciasto, tworząc w ten sposób charakterystyczną falbankę.

2k3kOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gotowe pierogi układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (przykrywać ścierką, aby gotowe pierogi nie wyschły w czasie, kiedy pracujecie nad pozostałymi plackami). Piec w piekarniku nagrzanym do 240°C przez 10-15 minut, do złotego koloru.

W czasie, kiedy pieką się pierogi, zrobić mieszankę do ich namaczania – podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło, dokładnie wymieszać.

Upieczone i gorące pierogi moczyć w maślano-mlecznej mieszance (można użyć pędzelka i posmarować dokładnie każdy z pierogów), odkładać na kuchenną kratkę i przykryć na 2-3 minuty ściereczką.
Podawać ciepłe z munavoi, czyli fińskim jajeczno-maślanym smarowidłem, na które przepis znajdziecie tutaj.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Źródło przepisu: http://www.foodfromfinland.com oraz http://www.finland.pl/

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Dania bezmięsne, Kasza i ryż, Kuchnia świata, Pierogi, pierożki i uszka, Wytrawne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Karjalanpiirakat, czyli pierogi karelskie

  1. Meg pisze:

    Rewelacja! Nie spotkałam się nigdy z takim przepisem, zapisuję 🙂

  2. ciekawe, chyba upiekę 🙂

  3. Justyna pisze:

    Zrobione! Powiem szczerze, że za bardzo mi nie smakują.. Ale sądze, że to kwestia gustu, warto było spróbować 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Gdyby wszystkim wszystko smakowało, byłoby strasznie nudno na tym kulinarnym świecie 😉 Cieszę się, że spróbowałaś.
      U mnie w domu są uwielbiane 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!

  4. ewamk pisze:

    Uwielbiam pierogi karelskie!:) i desery z owocow lesnych. Najlepsze jakie jadlam- proste i baardzo smaczne.
    Bede musiala sprobowac ulepic pieroga sama jak tylko znajde gdzies u mnie odpowiednia maka…

    Pozdrawiam:)

    • Kaaisa pisze:

      I to właśnie w fińskiej kuchni uwielbiam – prosto, ale jakże smacznie! Niedługo wrzucę przepis na moje ukochane bułeczki cynamonowe 🙂
      Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć żytnią razową mąkę i będziesz mogła ulepić pierogi z falbanką w domu 🙂

      Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s