Kremowy pudding z chałki z rabarbarem, wiśniami i serem ricotta

Piątek, piąteczek, piątunio! Wreszcie zaświeciło słońce! Wreszcie jest ciepło! Wreszcie można udać się na przechadzkę bez parasola i kaloszy, a po długim spacerze rozłożyć się w hamaku i w promieniach zachodzącego słońca oddać się słodkiej rozpuście. Co powiecie na pełen masła i śmietanki, rozpływający się w ustach, kremowy pudding z chałki z rabarbarem, wiśniami i ricottą? Ja mówię tej przepysznej bombce kalorycznej zdecydowane tak! Ostrzegam, na jednej porcji się nie kończy…

SKŁADNIKI NA OK. 10 PORCJI:

  • duża chałka (ok. 400 g), wczorajsza
  • 5 małych jaj
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml wody
  • 130 g masła
  • ok. 350 g sera ricotta
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatkowo, opcjonalnie:

  • cukier puder, do oprószenia puddingu
  • śmietanka kremówka 30% ubita z jogurtem naturalnym i odrobiną cukru pudru, do podania
  • masło, do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Chałkę pokroić na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Każdą kromkę posmarować obficie serem ricotta (z jednej strony).

Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć i pokroić na ok. 2,5-3 cm kawałki (nie trzeba go obierać).

Na patelnię wlać 50 ml wody, dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego, wymieszać, zagotować, wrzucić pokrojony rabarbar, wymieszać i gotować przez 1-1,5 minuty. Zdjąć z ognia. Rabarbar wyjąć z syropu (syrop przyda się później) i rozłożyć go na dużym talerzu.

Jaja wbić do dużej miski. Wsypać 1/3 szklanki cukru trzcinowego, dodać cynamon, ziarenka wanilii oraz syrop spod rabarbaru i wszystko dokładnie roztrzepać rózgą kuchenną.

W rondlu z grubym dnem połączyć śmietankę oraz mleko. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z palnika i wlewać cienkim strumieniem do roztrzepanych jajek, ciągle mieszając.

Wnętrze głębokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach 30×20 cm (lub nieco większego) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę kromek chałki (ricottą do góry), najlepiej tych mniejszych. Na chałkę wyłożyć połowę rabarbaru i wiśni. Na owocach ułożyć drugą połowę kromek chałki (ricottą do góry). Na wierzch wyłożyć resztę rabarbaru i wiśni, część owoców powciskać pomiędzy kromki.

Powoli, najlepiej łyżką lub chochlą, wylewać na chałkę ciepłe mleko z jajkami. Płynu jest dużo, ale niech Was to nie przeraża, tak ma być. Kromki chałki na górze mają być bardzo dokładnie nasączone, a płyn ma sięgać około połowy głębokości formy. Po wlaniu całości mieszanki pudding należy delikatnie docisnąć dłonią od góry i odstawić na 15 minut.

Formę z nasiąkniętym mocno puddingiem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Jako że w trakcie zapiekania z formy może „uciekać” nieco soku z owoców czy masła, dobrze jest podłożyć pod nią dwa arkusze papieru do pieczenia, aby uniknąć zabrudzenia piekarnika i przypalania się tego, co z naczynia wypłynie.

Po 50 minutach usunąć folię aluminiową i piec pudding jeszcze przez 10-15 minut, do zrumienienia.

Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, po czym dzielić na porcje i podawać je z ubitą z jogurtem i cukrem pudrem śmietanką lub oprószone cukrem pudrem.

Pudding można odgrzewać w piekarniku (pod przykryciem, najlepiej w kąpieli wodnej) lub w kuchence mikrofalowej.

SMACZNEGO!

13 replies to “Kremowy pudding z chałki z rabarbarem, wiśniami i serem ricotta

  1. Nawet nie czytam. Ostatnio osiągnęłam figurę jaką miałam u kresu ciąży i wiem, że tym razem tych nadprogramowych kilogramów nie pozbędę się tak szybko, jak wówczas, więc nie zgłębiam się w szczegóły robienia tego czegoś. I tak wiem, że jest pyszne.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star