Kluski ziemniaczane z zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i pieczenią cielęcą

Chcesz mieć coś nowego i pysznego na obiad? Zrób porządki w lodówce. Nic tak bardzo nie zachęca do kombinowania w kuchni, jak lodówkowe znaleziska, proszące się o spożycie. Mnie ostatnio błagały o to zielone szparagi, resztki pieczeni cielęcej oraz niemieckie kluski ziemniaczane (Schupfnudeln). Po co się rozdrabniać? – pomyślałam i… wrzuciłam wszystko do jednego gara. Wyszło rewelacyjne, szybkie i treściwe danie, które bardzo gorąco Wam polecam.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 500 g świeżych (niemrożonych) lub ugotowanych wcześniej klusek ziemniaczanych; u mnie Schupfnudeln, ale równie dobrze mogą to być nasze kopytka/paluszki czy włoskie gnocchi
  • 500 g zielonych szparagów
  • ok. 130 g  pieczeni cielęcej (lub innej wędliny)
  • 14-16 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka świeżych listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypior z 3 cebulek dymek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • sól

Dodatkowo:

  • parmezan, do podania

WYKONANIE:
Plastry pieczeni pokroić w kostkę lub poszarpać.
Natkę, szczypior, pomidorki koktajlowe oraz chili umyć i osuszyć. Natkę i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Papryczkę chili pokroić w kosteczkę (wrażliwi usuwają pestki).
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu). Odciąć główki (odłożyć osobno), resztę pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę klarowanego masła, wrzucić kluski ziemniaczane i obsmażyć je na złoty kolor.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę klarowanego masła, wrzucić pieczeń cielęcą i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojone szparagi wraz z główkami oraz posiekaną papryczkę chili, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć jeszcze przez 2-2,5 minuty. Dodać podsmażone kluski ziemniaczane, natkę pietruszki, szczypior oraz oregano, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Posolić do smaku.

Podawać od razu, posypane parmezanem.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Makarony i kluski, Mięso wołowe i cielęcina, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Kluski ziemniaczane z zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i pieczenią cielęcą

  1. Ale smakowite danie, aż ślinka leci 🙂

  2. magducha88 pisze:

    Nie mogę się napatrzeć, bosko wygląda ten obiad:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s