Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami, świeżym kozim serem i pomarańczowym winegretem

sałtr1

sałtr3

Lekko, zdrowo, kolorowo. I szybko, bo ostatnio mam tyle pracy, że na wszelkie inne działania, w tym gotowanie, prawie w ogóle nie mam czasu… Oby do jutra. Zamykam projekt, odetchnę…

sałtr2

sałtr4

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Sałatka:

  • 2 duże garści roszponki
  • 12-14 zielonych szparagów
  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 200 g świeżego koziego sera (twarogu lub twarożku)

Winegret:

  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka Condimento Bianco lub białego octu winnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • skórka otarta z 1/2 małej pomarańczy (dokładnie umytej, wyszorowanej i przelanej wrzątkiem)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo, opcjonalnie:

  • razowe pieczywo, do podania

WYKONANIE:
Wszystkie składniki sosu połączyć dokładnie w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut.

Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu). Odciąć główki (odłożyć osobno), resztę pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Pokrojone szparagi, bez główek, umieścić w koszyczku do gotowania na parze*. Gotować na parze przez 3 minuty. Dołożyć główki szparagów i trzymać na parze jeszcze przez 2 minuty.
Ugotowane na parze szparagi wyjąć z koszyczka, przelać obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzić i dokładnie osuszyć.

Roszponkę umyć i osuszyć.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Małe można zostawić w całości, większe pokroić na połówki, ćwiartki lub plasterki.

Na talerzach ułożyć roszponkę, truskawki i szparagi. Na wierzch pokruszyć świeży kozi ser. Całość skropić pomarańczowym winegretem.

Podawać od razu, z kromką świeżego razowego pieczywa (opcjonalnie).

SMACZNEGO!

* Jeżeli nie posiadacie takiego koszyczka, wykorzystajcie zwykłe sitko. Umieśćcie je na garnku z wrzącą wodą i przykryjcie pokrywką. Sprawdza się doskonale.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania bezmięsne, Dodatki do dań obiadowych, Przystawki i przekąski, Sałatki i surówki, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

18 odpowiedzi na „Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami, świeżym kozim serem i pomarańczowym winegretem

  1. magducha88 pisze:

    genialne połączenie smaków:)

  2. Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂

  3. ladylaurabloq pisze:

    Z całej mojej 3 osobowej rodzinki tylko ja kocham połączenie szparagów i truskawek.Mniam.

  4. Jezusmaria, wiszę nad kimś w autobusie, chyba mi na niego ścieka litr śliny.

  5. Matko, jak Ty czarujesz! A później człowiek chodzi głodny 😉 Nie pomyślalabym, aby połączyć szparagi z truskawkami, ale tak jak teraz o tym myślę, to może wyjść całkiem smakowita ta sałatka 😀

    • Kaaisa pisze:

      Sałatka jest bardzo smakowita, szkoda tylko, że na zrobienie kolejnej porcji trzeba czekać do przyszłorocznego sezonu szparagowego…

  6. wygląda rewelacyjnie! musi być pyszna! 🙂

  7. pomarańczowy winegret – oj, muszę spróbować. Będzie na kolację! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s