Pesto z rukoli, roszponki i słonecznika

pes1

pes3

Ja wiem, że teraz jest czas przepisów na śledzie, karpia czy pierniki, więc jako w miarę poważny, podobno, bloger kulinarny powinnam stanąć przy kuchni i nagotować pierogów, namarynować ryb i napiec korzennych ciast i makowców na dwa tygodnie przed świętami, aby móc podzielić się z Wami recepturą na to wszystko. Wybaczcie, ale nie. To nie jest moja bajka. Po pierwsze – nie mam na to czasu. Ot, proza życia. Po drugie – aktualnie zupełnie nie mam ochoty na mak i śledzie. Po trzecie – dwoje domowników plus nawał jedzenia przed świętami oznacza jedno: święta o ziołowej herbacie i suchym chlebie oraz zimne poty, dreszcze i ataki paniki na sam widok jadła. Podziękuję.

Dlatego u mnie, jak co rok zresztą, świąteczne przepisy pojawią się po świętach. Być może piernik, ciasteczka i wigilijny groch lub sos grzybowy zagoszczą na blogu wcześniej, ale niczego obiecać nie mogę.

Zamiast karpia mam dziś dla Was pyszne pesto z rukoli, roszponki i słonecznika. Robi się je w pięć minut, a dań, z którymi można je podać, jest mnóstwo: od makaronów, przez pizzę, ryby, po grillowane warzywa czy grzanki.

Polecam!

pes2

pes4

SKŁADNIKI NA OK. 250 ml:

  • 2 kopiate szklanki rukoli
  • 1 kopiata szklanka roszponki
  • 65 g nasion słonecznika
  • 45 g sera pecorino (lub parmezanu)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-120 ml oliwy extra vergine
  • opcjonalnie: sól morska i pieprz

WYKONANIE:
Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika. Nasiona powinny zacząć wydzielać intensywny zapach i lekko się przyrumienić, ale nie przypalić. W czasie prażenia słonecznik należy przemieszać od czasu do czasu.
Podprażony słonecznik przesypać do miseczki (uwaga, będzie bardzo gorący) i wystudzić.

Rukolę i roszponkę umyć i dokładnie osuszyć.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do misy blendera lub malaksera wsypać wystudzony słonecznik, dodać czosnek i zmiksować do rozdrobnienia. Dodać roszponkę i rukolę (jeżeli całość się nie zmieści, nic nie szkodzi, można dodawać je stopniowo w trakcie miksowania), starty ser pecorino, sok z limonki oraz 100 ml oliwy i miksować do czasu uzyskania jednolitej, choć niezbyt gładkiej masy. Jeżeli pesto wyda Wam się za suche lub zbyt gęste, można dolać do niego jeszcze 20 ml oliwy z oliwek (plus, opcjonalnie, odrobinę wody lub soku z limonki).

Gotowe pesto można doprawić solą morską i pieprzem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce, zalane oliwą, do 7 dni.

Sposoby podania: z makaronami, z grillowanymi warzywami, jako smarowidło do pieczywa, dodatek do pizzy czy grzanek.

SMACZNEGO!

grz4

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dodatki do dań obiadowych, Pasty i "smarowidła" wytrawne, Sosy wytrawne, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

17 odpowiedzi na „Pesto z rukoli, roszponki i słonecznika

  1. Wygląda smakowicie 🙂 Jak długo wytrzymuje w lodówce to pesto?

  2. Jukka Sarasti pisze:

    Uwielbiam pesto, każde jedno… o ile jest domowej roboty a nie ze sklepu. Szkoda, że ja jedna w tym domu 😦 Ale i tak pewnie któregoś pięknego dnia się na nie skuszę…
    A teraz pytanie z zupełnie innej beczki: podpis/znak wodny na zdjęciach to w programie graficznym robisz, czy WordPress ma jakąś funkcję, która pozwala znakować zamieszczane fotografie?

    • Kaaisa pisze:

      Skuś się, bo jest naprawdę zacne. Zawsze można zrobić mniej, tylko dla siebie 🙂
      Co do podpisu – program graficzny.

      • Jukka Sarasti pisze:

        Zrobić trochę pesto to tak jak zrobić trochę sałatki: składniki odmierzać za pomocą łyżeczki, bo trochę tego, trochę tamtego to i tak sporo wyjdzie 😉 No, ale potem mam 7 dni na skonsumowanie…
        Czyli muszę się postarać o jakiegoś fotoszopa, bo posiadane przeze mnie programy graficzne (czyli raptem Paint) takich możliwości mi nie dają :///

  3. olikj pisze:

    Oj wygląda cudownie smakowicie!

  4. Storyland14 pisze:

    Zapisałam do ulubionych bo roszponka to moja ulubiona sałatka 😀

  5. ateliermysli pisze:

    Przewspaniałe, i to nie tylko przepisy, ale zdjęcia. Zresztą sama o tym wiesz!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s