Grzanki. Miłości moja! Dzisiejsze – z salami, suszonymi i/lub świeżymi pomidorami oraz chili – to jedna z propozycji wykorzystania pesto z rukoli i roszponki, na które przepis znajdziecie w poprzednim wpisie.
Polecam!
SKŁADNIKI NA 4 GRZANKI:
- 2 duże kromki jasnego żytniego lub pszenno-żytniego chleba
- 20-25 g ulubionego żółtego sera (u mnie Gouda)
- 4 suszone na słońcu pomidory i/lub 4-5 pomidorków koktajlowych
- 2 duże plastry salami
- 1/2 żółtej papryczki chili
- 4 kopiate łyżeczki pesto z rukoli, roszponki i słonecznika
- listki rukoli
- oliwa extra vergine
- sól morska, opcjonalnie
WYKONANIE:
Suszone pomidory oraz plastry salami pokroić w paski.
Pomidorki koktajlowe pokroić w plasterki.
Papryczkę chili pokroić w krążki (wrażliwi usuwają pestki).
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Kromki chleba przekroić na pół, skropić oliwą extra vergine. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut.
Na gorących grzankach układać salami, suszone i/lub świeże pomidory, listki rukoli oraz krążki chili. Każdą grzankę okrasić kopiatą łyżeczką pesto z rukoli i roszponki. Oprószyć solą morską (opcjonalnie). Podawać od razu.
SMACZNEGO!
Rewelacja! 🙂 Wygląda i pewnie smakuje pysznie 🙂
Dziękuję! 🙂
pychota 😉
O, tak! 🙂
też uwielbiam grzanki, a te wyglądają wyjątkowo apetycznie!
Dziękuję! 🙂
Cudne, myśle iż można tez podać bez chilli ,które muszę unikać w mojej kuchni ze wzg na problemy jelitowe męża. Sama propozycja pesto jest super.
Można zrezygnować z chili, oczywiście. W doborze dodatków panuje pełna dowolność 🙂
Pysznie.
Dziękuję! 🙂
Widzę na tym blogu moje smaki. Świetne połączenia 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że moje kulinarne wygibasy przypadły Ci do gustu 🙂
Pozdrawiam ciepło!