Makaron fusilli bucati corti z pesto z rukoli i roszponki oraz kurczakiem w kurkumie

mak11

mak3

W weekend doszłam do wniosku, iż jestem uzależniona od pesto z rukoli i roszponki. Zrobiłam trzy porcje w przeciągu dwóch tygodni i ciągle mi mało. Nic dziwnego, że tak szybko znika, skoro wyjadam je łyżeczką prosto ze słoika i smaruję nim kanapki i tosty. Jak tak dalej pójdzie, to mój blender wyzionie ducha, a moje zęby zmienią kolor na zielony. Po kilku miesiącach cała zzielenieję.

Wczoraj znowu nie mogłam mu się oprzeć. Tym razem, wraz z kurczakiem marynowanym w kurkumie, trafiło do makaronu. Palce lizać!

mak2

mak4

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g makaronu fusilli bucati corti 
  • ok. 180-200 g mięsa z udek kurczaka, oczyszczonego z błon
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki pesto z rukoli, roszponki i słonecznika
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • sól

Dodatkowo:

  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki startego sera pecorino, do podania
  • listki rukoli i/lub roszponki, do dekoracji

WYKONANIE:
Mięso umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą.
W miseczce połączyć 2,5 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz cayenne, kurkumę i imbir. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

W woku lub na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy. Wrzucić zamarynowane mięso i smażyć na dosyć mocnym ogniu, często potrząsając patelnią, na złoty kolor.

Tuż przed rozpoczęciem smażenia mięsa zacząć gotować makaron. Powinien być ugotowany al dente. Odcedzić, zachowując 4 łyżki wody z gotowania.
Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka, dodać do niego pesto z rukoli i roszponki oraz wodę z gotowania, wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do woka lub na patelnię z podsmażonym mięsem. Wymieszać, zdjąć z ognia.

Makaron podawać od razu, posypany świeżo startym serem pecorino, udekorowany listkami rukoli i/lub roszponki.

SMACZNEGO!

mak5

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Makarony i kluski, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Makaron fusilli bucati corti z pesto z rukoli i roszponki oraz kurczakiem w kurkumie

  1. magducha88 pisze:

    makarony to coś co mogę jeść dzień dnia:)

  2. ladylaurabloq pisze:

    Super danie.Choć przyznaję,że pierwsze zdjęcie trochę mnie przeraziło ,na pierwszy rzut oka zobaczyłam gąsieniczki…ups.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s