Filet z pstrąga tęczowego zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar

pst1

Delikatny pieczony pstrąg oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar polecają się na obiad.

Dobry wieczór po krótkiej przerwie!

pst2

pst3

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
Ryba:

  • 2 filety z pstrąga tęczowego (po ok. 300 g każdy), ze skórą
  • ok. 25-30 pomidorków koktajlowych na gałązkach (lub luzem)
  • 8 drobnych gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1/2 cytryny
  • 2 plasterki masła
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól morska, pieprz

Purée:

  • 1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub mleka)
  • skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 75 g sera cheddar, startego
  • sól, opcjonalnie

Dodatkowo:

  • liście rukoli lub innej sałaty, do podania
  • 1 łyżka posiekanego koperku, do podania

WYKONANIE:
Ryba:
Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć.
Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół.
Szalotki obrać, przekroić na pół.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wlać 1,5 łyżki oliwy lub oleju. Do naczynia włożyć pomidorki, czosnek oraz szalotki, następnie skropić je oliwą lub olejem i wstawić (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 10 minut.

W czasie podpiekania warzyw przygotować rybę.
Gałązki koperku umyć i osuszyć.
1/2 cytryny podzielić na 4 równe cząstki.
Filety z pstrąga umyć, osuszyć. Jeżeli wyczuwalne są ości, usunąć je za pomocą pęsety. Rybę natrzeć z obu stron solą morską, a powierzchnię bez skóry oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z jednej cząstki cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.

Naczynie z podpieczonymi warzywami wyjąć z piekarnika. Warzywa przesunąć na boki, dokładając do nich cząstki cytryny. Pomiędzy warzywami ułożyć 3-4 gałązki koperku. Na koperku położyć filety ryby, skórą do dołu, luźno, jeden obok drugiego. Na każdym filecie położyć plasterek masła i 2 gałązki koperku. Naczynie przykryć folią aluminiową (w folii zrobić nożem kilka małych otworów) i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.
Po upieczeniu z ryby zdjąć gałązki kopru.

Purée:
W czasie pieczenia ryby przygotować purée.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Postawić garnek ponownie na palniku i na małym ogniu odparować resztki wody. Zdjąć z ognia.
Do gorących ziemniaków dodać masło, śmietankę (lub mleko), skórkę z cytryny oraz cheddar i wszystko bardzo dokładnie utłuc na gładkie purée. Opcjonalnie, doprawić do smaku solą.

Na talerze nakładać porcje gorącego ziemniaczanego purée, upieczonego pstrąga oraz pomidorki koktajlowe i cząstki cytryny. Rybę posypać siekanym koperkiem. Podawać z liśćmi rukoli lub innej sałaty.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania rybne, Obiady i kolacje, Ryby i owoce morza, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Filet z pstrąga tęczowego zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar

  1. magducha88 pisze:

    taką rybę bym zjadła do ostatniej ości:)

  2. ladylaurabloq pisze:

    Uwielbiam takie dania – wspaniałe!.

  3. Lolanta pisze:

    O mniam! To coś jak najbardziej dla mnie.

  4. Niezwykła kompozycja smaków 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s