Filet z pstrąga tęczowego zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar

pst1

Delikatny pieczony pstrąg oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar polecają się na obiad.

Dobry wieczór po krótkiej przerwie!

pst2

pst3

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
Ryba:

  • 2 filety z pstrąga tęczowego (po ok. 300 g każdy), ze skórą
  • ok. 25-30 pomidorków koktajlowych na gałązkach (lub luzem)
  • 8 drobnych gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1/2 cytryny
  • 2 plasterki masła
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól morska, pieprz

Purée:

  • 1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub mleka)
  • skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 75 g sera cheddar, startego
  • sól, opcjonalnie

Dodatkowo:

  • liście rukoli lub innej sałaty, do podania
  • 1 łyżka posiekanego koperku, do podania

WYKONANIE:
Ryba:
Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć.
Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół.
Szalotki obrać, przekroić na pół.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wlać 1,5 łyżki oliwy lub oleju. Do naczynia włożyć pomidorki, czosnek oraz szalotki, następnie skropić je oliwą lub olejem i wstawić (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 10 minut.

W czasie podpiekania warzyw przygotować rybę.
Gałązki koperku umyć i osuszyć.
1/2 cytryny podzielić na 4 równe cząstki, jedną odłożyć na później.
Filety z pstrąga umyć, osuszyć. Jeżeli wyczuwalne są ości, usunąć je za pomocą pęsety. Rybę natrzeć z obu stron solą morską, a powierzchnię bez skóry oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 2-3 minuty.

Naczynie z podpieczonymi warzywami wyjąć z piekarnika. Warzywa przesunąć na boki, dokładając do nich 3 cząstki cytryny. Pomiędzy warzywami ułożyć 3-4 gałązki koperku. Na koperku położyć filety ryby, skórą do dołu, luźno, jeden obok drugiego. Na każdym filecie położyć plasterek masła i 2 gałązki koperku. Naczynie przykryć folią aluminiową (w folii zrobić nożem kilka małych otworów) i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.
Po upieczeniu z ryby zdjąć gałązki kopru.

Purée:
W czasie pieczenia ryby przygotować purée.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Postawić garnek ponownie na palniku i na małym ogniu odparować resztki wody. Zdjąć z ognia.
Do gorących ziemniaków dodać masło, śmietankę (lub mleko), skórkę z cytryny oraz cheddar i wszystko bardzo dokładnie utłuc na gładkie purée. Opcjonalnie, doprawić do smaku solą.

Na talerze nakładać porcje gorącego ziemniaczanego purée, upieczonego pstrąga oraz pomidorki koktajlowe i cząstki cytryny. Rybę posypać siekanym koperkiem, skropić sokiem z odłożonej wcześniej cząstki cytryny. Podawać z liśćmi rukoli lub innej sałaty.

SMACZNEGO!

9 replies to “Filet z pstrąga tęczowego zapiekany z pomidorkami koktajlowymi i koperkiem oraz ziemniaczane purée z cytryną i serem cheddar

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star