Cynamonowa owsianka z prażonymi śliwkami i orzechami

ows1

ows2

Są potrawy na tym świecie tyleż smaczne, co „niewyględne”. Choćbym nie wiem jak się starała, cynamonowa owsianka zawsze będzie brzydka jak tegoroczna polska jesień. Nie ratują jej ani śliwki, ani jabłka, ani orzechy.

Cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak zapewnić Was o jej niezwykłych walorach smakowych i gorąco zachęcić do jej przygotowania.

ows3

ows4

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • 1 szklanka płatków owsianych, górskich
  • 3 szklanki mleka, najlepiej 3,2%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 garści śliwek, najlepiej węgierek
  • 3-4 łyżki wody
  • garść ulubionych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
  • miód lub syrop klonowy

WYKONANIE:
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki i wyjąć pestki.
Orzechy z grubsza posiekać, wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty (często potrząsając patelnią). Przełożyć do miseczki, odstawić.
Na patelnię wrzucić śliwki i (często mieszając) prażyć je przez ok. 5 minut, aż zmiękną. W razie potrzeby owoce podlać 3-4 łyżkami wody. Zdjąć z ognia.

Równocześnie przygotowywać owsiankę.
Do rondla o grubym dnie wlać mleko, dodać płatki, cynamon oraz sól, wymieszać, postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, natychmiast zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 minut, często mieszając. Płatki powinny być miękkie, a owsianka dosyć gęsta.

Gorącą owsiankę nakładać do kubków lub miseczek. Podawać z ciepłymi prażonymi śliwkami i orzechami, obficie polanymi miodem lub syropem klonowym.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Kremy budyniowe, maślane i śmietanowe oraz budynie, puddingi i kisiele, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

16 odpowiedzi na „Cynamonowa owsianka z prażonymi śliwkami i orzechami

  1. goldenbrown pisze:

    Trudno, jakoś trzeba to przeżyć, że wygląda nieciekawie, ale za to samo zdrowie!:)

  2. magducha88 pisze:

    jakie pyszności, a wygląda naprawdę smakowicie:)

  3. Ten przepis zawiera wszystko co lubię jesienią 😉

  4. jaglusia pisze:

    Ale dawno jadłam taką owsiankę! 🙂 Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

  5. ladylaurabloq pisze:

    Piękna jest i smaczna.

  6. Lolanta pisze:

    Może i jest i niewyględna, ale tak ją oprawiłaś na tych fotach, że każdy by pożarł 😉

    • Kaaisa pisze:

      Zrobię taką mojemu Bratu – największej jedzeniowej marudzie świata, udekoruję tak jak na tych zdjęciach i wtedy się okaże, czy rzeczywiście każdy by pożarł 😉

  7. Pyszna i zdrowa. W Twoim wydaniu bajeczna 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s