Brytyjska pochwała prostoty: kleksy z delikatnego ciasta i owoców moc. Tylko tyle, a jaki pyszny efekt!
Polecam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 90 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z połowy laski wanilii)
- 160 ml śmietany 18%
- szczypta soli
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Owoce:
- 700 g mieszanki porzeczek: czarnych, czerwonych i białych; umytych, osuszonych, oczyszczonych z ogonków
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka otarta z jednej limonki
Dodatkowo:
- 1-1,5 łyżki cukru trzcinowego, do posypania ciasta
- masło, do posmarowania formy
- lody waniliowe lub 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, ubitej z 1,5 łyżeczki cukru pudru; do podania
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawić.
Owoce:
Porzeczki przełożyć do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Cobbler:
Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem.
Przełożyć do niego owoce. Wyrównać. Na owoce wykładać łyżką ciasto (łyżkę można zanurzać we wrzątku, aby ciasto zbytnio się do niej nie kleiło), tworząc kilka kleksów, w niedużych od siebie odległościach. Kleksy z ciasta lekko spłaszczyć łyżką i posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 23-26 minut. Ciasto powinno się mocno zrumienić, a owoce pod ciastem bulgotać i „bąbelkować”.
Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO!
pyszności!!!
Proste i pyszne. Najlepsze! 🙂
Musi być przeepyszne! ❤
Zapraszam do siebie. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Jest aż za pyszne, nie można się oderwać 😉
Dziękuję za zaproszenie, zajrzę na pewno 🙂 Pozdrawiam!
nie lubię porzeczek, bardzo nie lubię porzeczek, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to mi ślinka cieknie. W ogóle myślę, że jakbyś zrobiła i sfotografowała brukselkę (nienawidzę!!!) to też by mi ślinianki pracowały:-)
Ha, ha! 😀 Podejmuję wyzwanie! 😉
uwielbiam cobbler! najprostsze i najpyszniejsze ciasto, szczególnie latem 🙂
W prostocie siła! 🙂