Cobbler porzeczkowy, czyli porzeczki zapiekane pod ciastem

 

cobb3

cobb4

Brytyjska pochwała prostoty: kleksy z delikatnego ciasta i owoców moc. Tylko tyle, a jaki pyszny efekt!

Polecam!

cobb2

cobb5

cobb6

SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 90 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z połowy laski wanilii)
  • 160 ml śmietany 18%
  • szczypta soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Owoce:

  • 700 g mieszanki porzeczek: czarnych, czerwonych i białych; umytych, osuszonych, oczyszczonych z ogonków
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z jednej limonki

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki cukru trzcinowego, do posypania ciasta
  • masło, do posmarowania formy
  • lody waniliowe lub 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, ubitej z 1,5 łyżeczki cukru pudru; do podania

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawić.

Owoce:
Porzeczki przełożyć do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Cobbler:
Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem.
Przełożyć do niego owoce. Wyrównać. Na owoce wykładać łyżką ciasto (łyżkę można zanurzać we wrzątku, aby ciasto zbytnio się do niej nie kleiło), tworząc kilka kleksów, w niedużych od siebie odległościach. Kleksy z ciasta lekko spłaszczyć łyżką i posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 23-26 minut. Ciasto powinno się mocno zrumienić, a owoce pod ciastem bulgotać i „bąbelkować”.

Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

cobb1

8 replies to “Cobbler porzeczkowy, czyli porzeczki zapiekane pod ciastem

  1. nie lubię porzeczek, bardzo nie lubię porzeczek, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to mi ślinka cieknie. W ogóle myślę, że jakbyś zrobiła i sfotografowała brukselkę (nienawidzę!!!) to też by mi ślinianki pracowały:-)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star