Pełnoziarnista galette z pomidorami i cebulą

gal1

Sierpień pogodą nie rozpieszcza. A to zaproponuje upał straszliwy i powietrze gęste, że można by je nożem kroić, a to poczęstuje obfitym deszczem, porywistym wiatrem i chłodem przenikliwym. Zdarza mu się zaznaczyć, że trwa jeszcze sezon urlopowy, ale ostatnio częściej przypomina nam o tym, że pani jesień tuż, tuż… Mam już za sobą wieczór pod kocem i poszukiwanie grubszych skarpet. Na wieszakach pojawia się coraz więcej swetrów. Gorąca herbata powoli zastępuje schłodzoną wodę i soki. Tylko sierpniowe pomidory wciąż tak pięknie pachną i smakują latem…

Od sierpniowych pomidorów jestem uzależniona i nie wyobrażam sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego. Malinowy, śliwkowy, paprykowy, bawole serce, gargamel, kumato… Czerwony, pomarańczowy, żółty, czarny… Każdy inny, każdy pyszny. Dzisiaj w pełnoziarnistej galette, czyli francuskiej tarcie rustykalnej.

gal2

gal3

SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850)
  • 125 g masła, mocno schłodzonego
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Nadzienie:

  • 3-4 kolorowe pomidory (u mnie bawole serce, malinowy, kumato i żółty)  plus kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 3-4 gałązki tymianku

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska oraz świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta
  • listki bazylii, do dekoracji

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę pełnoziarnistą i sól przesiać do miski (otręby, które pozostaną na sicie, również wsypać do naczynia). Dodać pieprz i suszoną bazylię, wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do miski z mąką. Szybko rozetrzeć składniki między palcami tak, aby powstały drobne grudki. Dodać 3 łyżki bardzo zimnej wody i szybko zagnieść ciasto tak, aby tworzyło jedną całość. Nie wyrabiać dłużej, nie jest to potrzebne. (Jeżeli składniki nie będą chciały się zespolić, dodać jeszcze jedną łyżkę wody.)

Gotowe ciasto spłaszczyć dłonią, położyć na delikatnie oprószonym mąką arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować (po papierze) na okrągły placek o średnicy ok. 30-35 cm (niezbyt równe brzegi wręcz wskazane). Zdjąć wierzchni arkusz papieru, placek przykryć folią spożywczą i włożyć (wraz z papierem, na którym leży) do lodówki na około 50-60 minut*.

Nadzienie:
Pod koniec chłodzenia ciasta przygotować nadzienie.
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni roztopić masło. Dodać miód, wymieszać. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, przez ok. 5-8 minut (cebula powinna być szklista i miękka). Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać, odstawić.

Pomidory i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w grube plastry, pomidorki na połówki lub w plasterki.

Galette:
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć z niego folię spożywczą, przenieść wraz z papierem na blachę do pieczenia i zostawić na 3-4 minuty.
Po tym czasie na środek placka wyłożyć podsmażoną cebulę. Zostawić ok. 3 cm wolnego ciasta na brzegach (dookoła).
Na cebuli ułożyć plastry pomidorów i połówki lub plasterki pomidorków koktajlowych. Pomiędzy pomidory włożyć gałązki tymianku.
Brzegi ciasta zawinąć na nadzienie. Można to robić palcami, ale bardzo pomocna jest łopatka, za pomocą której łatwo jest podważyć ciasto od spodu i założyć na nadzienie.
Założone na nadzienie ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem, pomidory skropić oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 45-55 minut, aż ciasto mocno się zrumieni, a pomidory wysuszą, zmarszczą i przypieką.

Gotową galette wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 minut.
Kroić na porcje, oprószać solą morską, dekorować listkami bazylii i podawać.

SMACZNEGO!

* Ciasto można też rozwałkowywać po schłodzeniu, tak jak w przypadku klasycznego kruchego, ale ostrzegam, że pełnoziarniste może sprawiać wtedy spore kłopoty – kruszyć się i rwać.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta kruche i tarty wytrawne, Dania bezmięsne, Kuchnia świata, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Pełnoziarnista galette z pomidorami i cebulą

  1. Sarna pisze:

    prezentuje się przepięknie!

  2. Smakowite 🙂 Kusi oko i podniebienie 🙂

  3. An etka pisze:

    Zrobiłam i jestem zachwycona :). Tarta jest po prostu pyszna :). A dla uwielbiających pomidory, jak ja, jej smak to sama, skumulowana przyjemność :).

    • Kaaisa pisze:

      Bardzo, bardzo się cieszę, że smakowała! Ja też uwielbiam pomidory. Sierpniowe są przepyszne, nie wyobrażam sobie bez nich dnia 🙂

      • An etka pisze:

        Ja też jem pomidory, te prawdziwe, w ilościach hurtowych. Mąż czasem zapyta, czy mi się nie przejadły, ale już bardzo dobrze zna odpowiedź :). Pomidory – moja warzywna miłość :)..

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s