Sałatka ziemniaczana z bobem, groszkiem, skwarkami z boczku i jogurtowym sosem pietruszkowym

sb1

Jako się rzekło przy okazji przepisu na makaron, sałatką pożegnałam tegoroczny bób. Był to idealny sposób na powiedzenie sobie: „Do widzenia!”. Szkoda, że na repetę trzeba poczekać do czerwca…

sb2

sb3

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:
Sałatka:

  • 8 małych ziemniaków (użyłam młodych)
  • 200 g bobu
  • 120 g zielonego groszku (użyłam świeżego; można użyć mrożonego)
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy limonki

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Młodych nie trzeba obierać, starsze owszem. Przełożyć do garnka i zalać do przykrycia zimną wodą. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, posolić i gotować ziemniaki przez 8-12 minut (lub dłużej), do miękkości.
Odcedzić, przelać obficie zimną wodą i odłożyć do wystudzenia.

Boczek pozbawić skóry i chrząstek, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć go na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć do czasu, aż powstaną chrupiące, złote skwarki. Jeżeli boczek jest bardzo chudy i nie wytapia się z niego tłuszcz, dolać łyżkę oleju rzepakowego.
Skwarki zdjąć z patelni, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Bób umyć i osuszyć.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Jeżeli będziecie używać mrożonego groszku, wrzucić go do wrzątku, po minucie dołożyć bób i gotować przez 4-5 minut. Odcedzić, wrzucić na minutę do miski z zimną wodą i lodem lub obficie przelać bardzo zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odcedzić. Bób obrać ze skórki. Odłożyć.

Sos:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka:
Wystudzone ziemniaczki pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski. Dodać obrany bób, świeży lub blanszowany groszek, skwarki oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość skropić sokiem z limonki, dodać sos, dokładnie wymieszać* i podawać.

SMACZNEGO!

* Na zdjęciach sałatka przed wymieszaniem z sosem.

 

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania mięsne, Mięso wieprzowe, Obiady i kolacje, Sałatki i surówki, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Sałatka ziemniaczana z bobem, groszkiem, skwarkami z boczku i jogurtowym sosem pietruszkowym

  1. kasiac pisze:

    wygląda pysznie! rzeczywiście bobu już praktycznie nie ma 😦

  2. jaglusia pisze:

    Dla mnie nieoczywiste połączenie składników, ale zapowiada się super. Muszę wypróbować. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

    • Kaaisa pisze:

      Lubię nieoczywiste połączenia, lubię się bawić składnikami 🙂
      Sałatkę bardzo polecam. U nas zniknęła w okamgnieniu 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s