Pavlova z glazurowanymi truskawkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie lubię truskawek… Na targach i w sklepach omijam je zazwyczaj szerokim łukiem. Jedni nazywają mnie z tej przyczyny szaloną, drudzy nie potrafią nijak uwierzyć, że można nie lubić tych wspaniałych owoców. A jednak…

Niestety całkowicie wykreślić truskawek z mojego życia nie mogę. Kochają je wszyscy wokół… Gdy tylko gdzieś się pojawią, Małżon co chwilę błagalnym wzrokiem prosi o jakiś truskawkowy rarytas. W sezonie kupuje ich po 5 kg dziennie, torturując mnie ich widokiem i zmuszając poniekąd do czynnego truskawkowego działania w kuchni. Przed działaniem tym się jednak nie wzbraniam, bowiem jedno truskawce przyznać muszę – czerwieni się wspaniale! A że kocham czerwień w kuchni, co jakiś czas zakopuję topór wojenny i z truskawkami staram się żyć w przyjaźni. Szorstkiej.

Dzisiaj Pavlova z glazurowanymi truskawkami, które przytargał do domu mój Małżon. Tyle razy mu mówiłam, żeby poza sezonem mi tego do domu nie znosił… Jak grochem o ścianę… Biała beza, chrupiąca z zewnątrz i ciągnąca wewnątrz, w połączeniu z pięknym czerwonym kolorem truskawek prezentuje się wspaniale! Owoce zanurzyłam na chwilę w balsamicznej glazurze, dzięki której nabrały wyjątkowego smaku. Naprawdę polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Glazurowane truskawki:
300 g truskawek
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego

Dodatkowo do udekorowania bezy: 
250 ml śmietanki kremówki 36%
100 g serka mascarpone

WYKONANIE:
Beza: W czystej, suchej misce ubić białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo, po jednej łyżce, cukier. Ubijać, aż masa stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Dodać ocet winny oraz skrobię i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia.

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 22-23 cm. Papier położyć na blasze do pieczenia (można go do niej przykleić za pomocą odrobiny piany z białek). Na narysowane koło wyłożyć masę z białek. Szybkimi ruchami uformować szpatułką boki białkowej masy „do góry” tak, aby powstał kopiec. Wierzch delikatnie wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec przez 2 minuty, natychmiast obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5-3 godziny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia (po godzinie można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).

Truskawki: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki.
W rondelku połączyć wodę, miód i ocet balsamiczny. Doprowadzić syrop do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, a jego objętość zmniejszy się dwukrotnie (ok. 3-5 minut). Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do przestudzonego syropu wrzucić pokrojone truskawki, wymieszać dokładnie, aby syrop oblepił wszystkie owoce.

Bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zimnym mascarpone, bez dodatku cukru.

Od wystudzonej bezy oderwać papier do pieczenia. (Uwaga! Beza jest bardzo krucha.) Pavlovą położyć na paterze lub płaskim talerzu. Tuż przed podaniem udekorować warstwą bitej śmietany oraz glazurowanymi truskawkami.

Udekorowaną bezę przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezy, beziki i ciasta bezowe, Desery, Wykorzystanie białek i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Pavlova z glazurowanymi truskawkami

  1. wisienor pisze:

    Wygląda po prostu przepięknie! Aż ślinka cieknie!

  2. Monika pisze:

    ja do Ciebie przyjadę na ta beze, jest obłędna!!!!

  3. Monika pisze:

    No z konkretow to ja slaba jestem….

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s