Sałatka z młodymi ziemniakami, zielonymi szparagami, tuńczykiem i jajkiem

sszz1

Rozpanoszyła się tu ostatnimi czasy głucha cisza. Cichosza… Nie zapraszałam. Drzwi otworzył jej mój aparat fotograficzny, który nagle postanowił pójść na L4. Zabrał ze sobą zainfekowaną kartę pamięci i dał ciszy pole do popisu.

Dziś wrócili. Cali i zdrowi. Pora więc przegonić ciszę i zacząć nadrabiać zaległości. Rozpoczynam od… pożegnania. Pysznego pożegnania ze szparagami…

Do zobaczenia za rok!

sszz2

sszz3

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE*:
Sałatka:

  • 6-8 małych młodych ziemniaków
  • 12 zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju lub sosie własnym
  • garść oliwek Kalamata
  • mała główka sałaty rzymskiej lub masłowej
  • szczypior z 1 cebulki dymki
  • sól morska, pieprz

Sos:

  • 1 cebulka dymka (bez szczypioru)
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju spod tuńczyka lub oliwy extra vergine (jeżeli użyjecie ryby w sosie własnym)

WYKONANIE:
Sałatka:
Tuńczyka osączyć z oleju (olej zachować do sosu) lub wody.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu).

Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać do przykrycia zimną wodą. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, posolić i gotować ziemniaki przez 8-12 minut (lub dłużej), do miękkości.
Odcedzić, przelać obficie zimną wodą i odłożyć do wystudzenia.

W rondelku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włożyć (najlepiej za pomocą łyżki) wyjęte prosto z lodówki jajka. Gotować 5-6 minut (jajka będą ugotowane na półmiękko). Odcedzić. Jajka włożyć na kilka minut do miski z lodowatą wodą. Przestudzone obrać.

Szparagi przełożyć do koszyczka przeznaczonego do przygotowywania potraw na parze**. Koszyczek umieścić na garnku z gotującymi się jajkami i gotować szparagi przez ok. 5-6 minut.
Gotowe szparagi wyjąć z koszyczka, przelać obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzić i dokładnie osuszyć.

Szczypior umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Liście sałaty umyć i osuszyć. Duże liście poszarpać na mniejsze kawałki.

Sos:
Dymkę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać.
Do małego słoiczka wlać olej spod tuńczyka (lub oliwę) oraz biały ocet winny, dodać musztardę i posiekaną dymkę, zakręcić słoiczek i energicznie nim potrząsając, wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu.

Na talerzach ułożyć liście sałaty, ziemniaczki, szparagi oraz oliwki. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka oraz jajka. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorem i polać przygotowanym sosem. Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!

* Na podstawie: polska edycja magazynu „Good Food”, nr 5/2016

** Jeżeli nie posiadacie takiego koszyczka, wykorzystajcie zwykłe sitko. Umieśćcie je na garnku z wrzącą wodą i przykryjcie pokrywką. Sprawdza się doskonale.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star