Ciepła ciabatta z kozim serem, pieczonym kurczakiem, pieczonym burakiem i sosem majonezowym

Kto jada kanapki, ten piękny i gładki!
Lubię to powtarzać do znudzenia, chcąc tym samym usprawiedliwić nieco moje kanapkowe obżarstwo.
W czasach szkolnych, dawno to było temu, jadłam na okrągło trzy, cztery rodzaje kanapek:

  • pieczywo-masło-pomidor lub ogórek kiszony,
  • pieczywo-masło-żółty ser-pomidor (jak mnie poniosło, to dorzucałam sałatę i szczypiorek),
  • pieczywo-smalec-czosnek bądź cebula (tak, tak, uwielbiam do tej pory) lub ogórek kiszony,
  • pieczywo-biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem,
  • jako bonus rzecz zupełnie wykwintna, czyli chleb ze śmietaną i cukrem.

To był mój „kanon kanapkowych lektur”. Nie ciągnęło mnie do poszerzania horyzontów w tym temacie. Owszem, czasami dorzuciłam jakieś gotowane jajko albo chudą szynkę, ale fantazji w tym nawet za grosz nie było.

Natomiast obecnie… Obecnie to ja się kanapkami bawię. Owszem, kanon pozostał kanonem, ale już mnie nie ogranicza. Tu hummus, tam pesto, tu sardynki, tam figi, tu kapary, tam awokado… Kombinacji bez liku. A wszystko takie pyszne!

SKŁADNIKI DLA 2-4 OSÓB:

WYKONANIE:
Buraka dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą, wyszorować, osuszyć. Owinąć szczelnie folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 50-60 minut.
Upieczonego buraka ostrożnie odwinąć z folii, przestudzić, obrać i pokroić w plastry.

Majonez wymieszać z sosem porzeczkowo-jeżynowym. Odstawić.

Na dnie piekarnika postawić żaroodporną miseczkę z gorącą wodą. Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bułki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę skropić oliwą, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut.

Podpieczone ciabatty ostrożnie wyjąć z piekarnika. Spody bułek posmarować grubo kozim serem, ułożyć na nich liście sałaty, plastry pieczonego buraka oraz kawałki pieczonego kurczaka. Całość posmarować obficie sosem majonezowym. Przykryć wierzchami bułek. Delikatnie docisnąć.
Kanapki można przekroić na pół. Podawać od razu.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Bułki i bułeczki wytrawne, Dania mięsne, Kanapki, Mięso drobiowe, Pieczywo, Przystawki i przekąski, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Ciepła ciabatta z kozim serem, pieczonym kurczakiem, pieczonym burakiem i sosem majonezowym

  1. ja do szkoły w kółko miałam kanapki z serem żółtym i sałatą, albo z nutellą. Choć w szkolnych czasach i tak prawie zawsze wracały ze mną do domu ;0
    Taka ciabatta robi wrażenie:)

    • Kaaisa pisze:

      Za moich czasów, na dalekim Podkarpaciu, o Nutelli można było co najwyżej pomarzyć 😉 Pozostawał mi więc jeno żółty ser 😀
      Ze mną też kanapki wracały, ale to tylko w podstawówce. Do liceum dojeżdżałam 30 km, wychodziłam z domu po 6, a nawet o 5 -jeśli mieliśmy tzw. „zerówkę” o 7, wracałam najwcześniej o 15, więc trochę się przydawały 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.