Cynamonowy cobbler z jagodami i jeżynami, czyli owoce zapiekane pod ciastem

Chciało nam się ciasta z owocami. Takiego ciasta, przy którym człowiek się nie narobi, a efekt i smak jest. Padło na brytyjski cobbler. Wprawdzie są to owoce pod ciastem, a nie ciasto z owocami, ale nie przywiązujmy wagi do szczegółów.

Prosto, szybko i pysznie! Polecam!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z połowy laski wanilii
  • 160 ml śmietany 18%
  • szczypta soli

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Owoce:

  • 350 g jagód (czarnych borówek), można użyć mrożonych
  • 350 g jeżyn, można użyć mrożonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej w przypadku owoców świeżych (można ją pominąć); w przypadku owoców mrożonych 2 łyżki
  • skórka otarta z jednej limonki

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki cukru trzcinowego, do posypania ciasta
  • masło, do posmarowania formy
  • lody waniliowe, bita śmietana lub 200 g jogurtu typu greckiego dokładnie wymieszanego z 1,5 łyżeczki cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawić.

Owoce:
Jagody i jeżyny umyć, osuszyć i przełożyć do miski (mrożonych owoców nie rozmrażać). Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Cobbler:
Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem.
Przełożyć do niego owoce. Wyrównać. Na owoce wykładać łyżką ciasto (łyżkę zanurzać we wrzątku, aby ciasto zbytnio się do niej nie kleiło), tworząc kilka kleksów, w niedużych od siebie odległościach. Kleksy z ciasta lekko spłaszczyć łyżką i posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 23-26 minut. Ciasto powinno się mocno zrumienić, a owoce pod ciastem bulgotać i „bąbelkować”.

Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta ucierane, Desery, Kuchnia świata i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Cynamonowy cobbler z jagodami i jeżynami, czyli owoce zapiekane pod ciastem

  1. ale pyszności! Deser dla mnie, pełnia smaku 🙂

  2. ciekawe – musi być pycha!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.