Chciało nam się ciasta z owocami. Takiego ciasta, przy którym człowiek się nie narobi, a efekt i smak jest. Padło na brytyjski cobbler. Wprawdzie są to owoce pod ciastem, a nie ciasto z owocami, ale nie przywiązujmy wagi do szczegółów.
Prosto, szybko i pysznie! Polecam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 90 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z połowy laski wanilii
- 160 ml śmietany 18%
- szczypta soli
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Owoce:
- 350 g jagód (czarnych borówek), można użyć mrożonych
- 350 g jeżyn, można użyć mrożonych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej w przypadku owoców świeżych (można ją pominąć); w przypadku owoców mrożonych 2 łyżki
- skórka otarta z jednej limonki
Dodatkowo:
- 1-1,5 łyżki cukru trzcinowego, do posypania ciasta
- masło, do posmarowania formy
- lody waniliowe, bita śmietana lub 200 g jogurtu typu greckiego dokładnie wymieszanego z 1,5 łyżeczki cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawić.
Owoce:
Jagody i jeżyny umyć, osuszyć i przełożyć do miski (mrożonych owoców nie rozmrażać). Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Cobbler:
Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem.
Przełożyć do niego owoce. Wyrównać. Na owoce wykładać łyżką ciasto (łyżkę zanurzać we wrzątku, aby ciasto zbytnio się do niej nie kleiło), tworząc kilka kleksów, w niedużych od siebie odległościach. Kleksy z ciasta lekko spłaszczyć łyżką i posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 23-26 minut. Ciasto powinno się mocno zrumienić, a owoce pod ciastem bulgotać i „bąbelkować”.
Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
SMACZNEGO!
ale pyszności! Deser dla mnie, pełnia smaku 🙂
Gorąco polecam! 🙂
ciekawe – musi być pycha!
Jest, zapewniam! 🙂