Jeszcze mi wrzesień latem pachnie.
Swetry i skarpety nie wzięły szturmem szafy.
Herbata nie wyparła kawy.
Jeszcze nie czas na gulasze i zawiesiste zupy.
Jeszcze mnie sycą koktajle…
SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:
- 400 g czerwonych porzeczek
- 2 małe banany
- 1 szklanka zimnego jogurtu naturalnego
- 10 listków mięty
- 5 pokruszonych kostek lodu, opcjonalnie
- szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
Porzeczki oderwać od gałązek, umyć i osuszyć. Schłodzić.
Miętę umyć i osuszyć.
Banany obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki.
Zimne porzeczki umieścić w misie blendera lub w mikserze kielichowym. Dodać banany, gałkę muszkatołową, miętę oraz jogurt i zmiksować na gładki, gęsty koktajl. Do koktajlu można dodać pokruszony lód i wszystko zmiksować raz jeszcze na maksymalnych obrotach.
Natychmiast przelać do szklanek i podawać.
Jeżeli koktajl się rozwarstwi, wystarczy go energicznie zamieszać.
SMACZNEGO!