Koktajl porzeczkowy

Jeszcze mi wrzesień latem pachnie.
Swetry i skarpety nie wzięły szturmem szafy.
Herbata nie wyparła kawy.
Jeszcze nie czas na gulasze i zawiesiste zupy.
Jeszcze mnie sycą koktajle…

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 2 małe banany
  • 1 szklanka zimnego jogurtu naturalnego
  • 10 listków mięty
  • 5 pokruszonych kostek lodu, opcjonalnie
  • szczypta gałki muszkatołowej

WYKONANIE:
Porzeczki oderwać od gałązek, umyć i osuszyć. Schłodzić.
Miętę umyć i osuszyć.
Banany obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki.

Zimne porzeczki umieścić w misie blendera lub w mikserze kielichowym. Dodać banany, gałkę muszkatołową, miętę oraz jogurt i zmiksować na gładki, gęsty koktajl. Do koktajlu można dodać pokruszony lód i wszystko zmiksować raz jeszcze na maksymalnych obrotach.
Natychmiast przelać do szklanek i podawać.
Jeżeli koktajl się rozwarstwi, wystarczy go energicznie zamieszać.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star