Maślane drożdżówki z czarnymi porzeczkami, jeżynami i kruszonką

Obudziłam się dzisiaj z zakwasami mięśni prawego przedramienia.
Nie tańczyłam z hantlami.
Nie przeciągałam z nikim liny.
Nie siłowałam się na rękę.
Drożdżowe robiłam, o!

I prócz zakwasów mam też dwa ciasta i trzy rodzaje bułeczek. W tym mięciutkie i puchate maślane drożdżówki z czarnymi porzeczkami i jeżynami. Powiadam Wam, są tak pyszne, że warto dla nich i oba przedramiona zakwasić, a później, z brzusiem pełnym drożdżowego dobra, zabrać się za aktywność, dzięki której moglibyśmy się pochwalić znajomym w robocie, że udało nam się rozchodzić mięśnie rąk. Gdyby ktoś odkrył, co w tym celu robić należy, proszę o kontakt. Też bym chciała umieć „rozchadzać” nogami ręce!

SKŁADNIKI NA OK. 12-15 DROŻDŻÓWEK:
Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej bułkowej (typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 270 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 1 jajo
  • 2 żółtka*
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • szczypta soli

(UWAGA! Drożdże i jaja powinny być w temperaturze pokojowej.)

Nadzienie:

  • 250 g czarnych porzeczek  (umytych, osuszonych, pozbawionych twardych ogonków)
  • 250 g drobnych jeżyn (umytych, osuszonych)
  • 6-7 łyżeczek mielonych migdałów lub bułki tartej (można pominąć)

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej bułkowej (typ 650)
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 45 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 żółtko* roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania drożdżówek

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól,  dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je połową mleka, dodać łyżkę cukru trzcinowego, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 20 minut (jeżeli używacie drożdży instant, należy dodać je bezpośrednio do mąki).

Masło roztopić w rondelku i przestudzić.

Drugą połowę mleka roztrzepać z jajem, żółtkami i resztą cukru trzcinowego.

W mące zrobić wgłębienie, wlać do niego zaczyn, dodać wymieszane z jajami i cukrem mleko i wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego (na początku będzie klejące, tak ma być, nie należy dosypywać mąki), dodając stopniowo po 2 łyżki roztopionego masła. Każdą kolejną porcję masła dodawać dopiero wówczas, kiedy ciasto w całości wchłonie poprzednią.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką lub wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć lnianą ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrobić i (delikatnie podsypując mąką) rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Za pomocą szerokiej szklanki lub kubka (użyłam kubka o średnicy 10 cm) wycinać koła i układać je w sporych odstępach na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Resztki ciasta należy połączyć, rozwałkować i wyciąć kolejne drożdżówki.
Drożdżówki przykryć ścierką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie – za pomocą dna szklanki – zrobić w każdej drożdżówce dołek (przycisnąć szklankę mocno, niemal do samej blachy, ciasto ma być w tym miejscu cienkie). Do dołków wsypać po 1/2 łyżeczki mielonych migdałów lub bułki tartej (można pominąć) i nałożyć do nich, lekko dociskając, porcje porzeczek i jeżyn.

Przygotować kruszonkę.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę krupczatkę, cukier oraz skórkę z cytryny. Wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z mąką.Wszystko szybko rozetrzeć między palcami na kruszonkę.

Za pomocą pędzelka każdą drożdżówkę (ciasto wokół nadzienia) posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Posypać obficie kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki piec przez ok. 12-18 minut, do mocnego zezłocenia ciasta, w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Studzić na kratce.

SMACZNEGO!

* Białka można wykorzystać do zrobienia tarty z kiwi, miętą i bezą lub Pavlovej z truskawkami.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star