Makaron abissine rigate z bobem i miętą

Kiedy żar leje się z nieba, jemy prosto: pomidory i makarony na sto sposobów, sałatki, surówki, kanapki, owoce sezonowe…
Powiem Wam w tajemnicy, że ja na tomatach i kluchach potrafiłabym i kilka lat przeżyć. Dzisiaj było spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów, wczoraj penne z pomidorami i kalafiorem, a przedwczoraj, po raz kolejny tego lata, przepyszny makaron z bobem i miętą. W prostocie siła!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g makaronu abissine rigate (drobne muszelki)
  • 200 g bobu
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz

Dodatkowo, opcjonalnie:

  • kawałek sera pecorino, do podania
  • listki mięty, do przybrania

WYKONANIE:
Bób umyć i osuszyć.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić bób i gotować go przez 3-4 minuty. Odcedzić i wrzucić na minutę do miski z zimną wodą i lodem lub obficie przelać bardzo zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Ponownie odcedzić, obrać ze skórki i odłożyć.
Miętę umyć, osuszyć i posiekać.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z gotowania.

Na patelni rozgrzać klarowane masło. Wrzucić połowę mięty, wymieszać i smażyć  przez pół minuty. Dodać odcedzony makaron, sok z limonki, ugotowany bób, drugą połowę mięty i 2 łyżki wody spod makaronu, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 1,5-2 minuty.
Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i (w razie potrzeby) solą.

Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo startym serem pecorino, dekorować listkami mięty.
Podawać od razu.

SMACZNEGO!

2 replies to “Makaron abissine rigate z bobem i miętą

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star