Od kilku dni tkwię w labiryncie spraw do załatwienia na wczoraj, w plątaninie słów do przetłumaczenia na jutro i zamęcie codzienności. Co wyściubię poza tę gmatwaninę czubek nosa, to mnie błyskawicznie zasysa z powrotem. Próbuję walczyć, zapieram się rękami i nogami, ale mięśnie mam wątłe i słabe, opór stawiam więc tylko przez krótką chwilę. Przetrwać, zamknąć jutro ten cholerny projekt, otrzepać się i radośnie iść dalej w stronę słońca, zajadając się czerwcem posypanym grubą warstwą kruszonki. Taki mam plan. Dobry plan.
SKŁADNIKI:
Kruszonka:
- 100 g płatków owsianych, górskich
- 100 g posiekanych migdałów
- 135 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 170 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
Owoce:
- 350 g rabarbaru
- 140 g świeżych lub mrożonych jeżyn
- 120 g mrożonych wiśni, bez pestek
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżka cukru trzcinowego plus ziarenka z 1/2 laski wanilii)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sok z 1/2 limonki
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- masło, do wysmarowania formy
- lody waniliowe, do podania (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni, do podania (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Owoce:
Do miski wlać sok z limonki.
Jeżyny umyć i osuszyć.
Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć i pokroić na ok. 2 cm kawałki (nie trzeba go obierać).
Rabarbar, jeżyny oraz wiśnie przełożyć do miski z sokiem z limonki, dodać cukier z wanilią oraz gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Dodać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do niego owoce. Wyrównać.
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę. Dodać płatki owsiane, migdały, cukier i sól. Wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę. Posypać nią owoce.
Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec przez ok. 45-50 minut. Kruszonka powinna się mocno zrumienić, a owoce pod kruszonką bulgotać i „bąbelkować”.
Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych i prażonymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
Lepiej mnie zaproś na spróbowanie… 😀
Zapraszam! 🙂
Poproszę adres na e-mail
🙂
Czekam 😉