Owsiano-migdałowe crumble z rabarbarem, jeżynami i wiśniami, czyli owoce pod kruszonką

Od kilku dni tkwię w labiryncie spraw do załatwienia na wczoraj, w plątaninie słów do przetłumaczenia na jutro i zamęcie codzienności. Co wyściubię poza tę gmatwaninę czubek nosa, to mnie błyskawicznie zasysa z powrotem. Próbuję walczyć, zapieram się rękami i nogami, ale mięśnie mam wątłe i słabe, opór stawiam więc tylko przez krótką chwilę. Przetrwać, zamknąć jutro ten cholerny projekt, otrzepać się i radośnie iść dalej w stronę słońca, zajadając się czerwcem posypanym grubą warstwą kruszonki. Taki mam plan. Dobry plan.

SKŁADNIKI:
Kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych, górskich
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 135 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 170 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 90 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Owoce:

  • 350 g rabarbaru
  • 140 g świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 120 g mrożonych wiśni, bez pestek
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżka cukru trzcinowego plus ziarenka z 1/2 laski wanilii)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • lody waniliowe, do podania (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni, do podania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Owoce:
Do miski wlać sok z limonki.

Jeżyny umyć i osuszyć.
Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć i pokroić na ok. 2 cm kawałki (nie trzeba go obierać).

Rabarbar, jeżyny oraz wiśnie przełożyć do miski z sokiem z limonki, dodać cukier z wanilią oraz gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Dodać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Naczynie żaroodporne (u mnie prostokątne, o wymiarach 26×15 cm) dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do niego owoce. Wyrównać.

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę. Dodać płatki owsiane, migdały, cukier i sól. Wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę. Posypać nią owoce.

Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec przez ok. 45-50 minut. Kruszonka powinna się mocno zrumienić, a owoce pod kruszonką bulgotać i „bąbelkować”.

Podawać ciepłe, z gałką lodów waniliowych i prażonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Desery, Kuchnia świata, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Owsiano-migdałowe crumble z rabarbarem, jeżynami i wiśniami, czyli owoce pod kruszonką

  1. Lepiej mnie zaproś na spróbowanie… 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s