Makaron pipe rigate z pieczonym pstrągiem, marchewką, kaparami i mascarpone

mak1

mak33

Wydawało mi się, że nie było mnie tutaj tylko przez chwilkę. Tymczasem okazuje się, że na blogu cisza od półtora miesiąca.
Dużo pracy, wiele pasji, mało czasu…
Jest jeszcze coś – ja takich przerw po prostu potrzebuję. Zamykam komputer na cztery spusty i w końcu patrzę na świat mym jednym widzącym okiem tylko i wyłącznie przez grube szkła okularów. Widzę, łapię chwile i zapamiętuję bez użycia obiektywu aparatu.

Kiedy baterie mam już naładowane i ponownie czuję potrzebę uwiecznienia moich kulinarnych wygibasów na fotografiach, wracam. Najczęściej serwując Wam na powitanie makaron.

Dobry wieczór po nieco dłuższej krótkiej przerwie!

mak2

mak4

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g makaronu pipe rigate (karbowane duże kolanka)
  • 100 g mięsa z pieczonego pstrąga (najlepsze będą resztki z obiadu – np. tego; najprostszy przepis na pieczonego pstrąga poniżej*)
  • 2 marchewki, średniej wielkości
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 kopiatych łyżek serka mascarpone
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki drobnych kaparów
  • 3,5 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

Dodatkowo:

  • kawałek parmezanu lub pecorino, do podania
  • listki rukoli, do dekoracji

WYKONANIE:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Kapary osączyć z zalewy.
Mięso z pieczonego pstrąga podzielić palcami na mniejsze kawałki.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente. Odcedzić, zachowując 3 łyżki wody z gotowania.

W trakcie gotowania makaronu przygotować dodatki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucić tartą marchewkę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 5 minut. Marchewka powinna zmięknąć i lekko się przyrumienić. Dodać posiekaną cebulę oraz 1/2 łyżki oleju lub oliwy, wymieszać i smażyć przez 3-4 minuty. Cebula powinna się zeszklić. Dodać posiekany czosnek i wszystko smażyć jeszcze przez minutę. Dołożyć pieczonego pstrąga, kapary oraz serek mascarpone, wymieszać i zagotować.
Dodać odcedzony makaron, 3 łyżki wody spod makaronu, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz gałkę muszkatołową, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo startym parmezanem lub pecorino. Dekorować listkami rukoli.

*Najprostszy przepis na pieczonego pstrąga:

  • 1 filet z pstrąga tęczowego (ok. 250 g), ze skórą
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Filet z pstrąga umyć, osuszyć. Jeżeli wyczuwalne są ości, usunąć je za pomocą pęsety. Rybę natrzeć z obu stron solą, a powierzchnię bez skóry oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę lub olej. Pstrąga ułożyć w naczyniu skórą do dołu. Naczynie przykryć folią aluminiową (w folii zrobić nożem kilka małych otworów) i wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180°C. Piec 15-17 minut.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania rybne, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Ryby i owoce morza, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Makaron pipe rigate z pieczonym pstrągiem, marchewką, kaparami i mascarpone

  1. Agnieszka pisze:

    Przerwy są ważne, można złapać inny punkt widzenia. Makarony górą!

    • Kaaisa pisze:

      Masz rację, Agnieszko. Dzięki przerwom człowiek potrafi spojrzeć na wiele rzeczy z zupełnie innej perspektywy. A makarony rządzą! 🙂
      Pozdrawiam!

  2. Smakowita propozycja 🙂

  3. jaglusia pisze:

    Wygląda cudownie. Wszystko co związane z makaronem to kocham!
    https://jaglusia.wordpress.com/

  4. Kątem Ucha pisze:

    Robię się głodna od samego patrzenia 😉

  5. ladylaurabloq pisze:

    Bardzo apetyczne danie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s