Gdyby ktoś się kiedyś zastanawiał, czym mnie ugościć, podpowiadam – czymkolwiek z toną maślanej kruszonki. Może być nawet bez tego czegokolwiek. Wystarczy sama kruszonka, którą uwielbiam! Im więcej, tym lepiej!
Dzisiaj sama się goszczę i cieplutkim pistacjowym crumble z brzoskwiniami pozdrawiam wszystkich, u których temperatura poniżej 15°C oznacza wełniane skarpety, stary i wygodny sweter, koc, gorącą herbatę i błagalny wzrok skierowany na lodowate jeszcze kaloryfery.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE (4 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości brzegu 5 cm):
Kruszonka:
- 125 g mąki orkiszowej białej (np. typ 630)
- 100 g niezbyt drobno posiekanych niesolonych pistacji (najlepiej nieprażonych)*
- 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 40 g cukru
- szczypta soli**
Owoce:
- 4 brzoskwinie
- 1/4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowo:
- masło, do wysmarowania kokilek
- jogurt naturalny, do podania (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Owoce:
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Połówki brzoskwiń pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do miski. Dodać miód i sok z limonki i wymieszać.
Wnętrze kokilek dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do nich brzoskwinie.
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę. Dodać posiekane pistacje, masło, cukier i szczyptę soli. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę.
Kruszonką posypać brzoskwinie w kokilkach.
Napełnione kokilki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Kruszonka powinna się lekko zezłocić.
Podawać ciepłe, np. z kleksem jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO!
* Jeżeli nie uda Wam się zdobyć pistacji niesolonych (zdaję sobie sprawę, że jest to trudne), dokładnie wypłuczcie w zimnej wodzie wyłuskane pistacje solone. Osuszcie.
W ostateczności można użyć pistacji solonych.
** Sól należy pominąć, jeżeli będziecie używać pistacji solonych.
O matko! Jak to obłednie wyglada! A jak musi smakowac!!!
A mówią, że crumble takie niefotogeniczne 😉 Kłamią, o! 😀
troszkę sadyzm coś takiego pokazywać tylko 😉
A gdzie tam sadyzm! Małe wodzenie na pokuszenie 😉
🙂
A ja kurde zrobię! 🙂
I jak? Kurde zrobiłaś? 😉
czekałam na matkiboskiejpienieznej zeby zrobic zakupy bo od tyg tylko na chleb mnie stac:-) w weekendzik se trzasnę:-) te orzeszki mnie tylko martwią …
Co Cię martwi konkretnie? Może uda mi się jakoś pomóc i zaradzić zmartwieniom?
bo ja nie moge znaleźć niesolonych. Na dodatek poszłam na zakupy a tam ani orkiszowej mąki ani brzoskwini :-(((( wkurzyłam sie i kupiłam takie cos na muffiny:-P masz przepis na muffiny?
No właśnie problem jest z niesolonymi pistacjami Ja kupuję w Auchan, a jeśli mi się nie uda, to je po prostu płuczę pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osuszam. Co do muffinów… Mam np. takie: https://skumbriewtomacie.wordpress.com/2016/04/10/mocno-imbirowe-pelnoziarniste-muffiny-z-gruszkami/
Albo takie: https://skumbriewtomacie.wordpress.com/2016/09/03/bananowe-muffiny-z-czarnymi-borowkami/
Można zrobić z borówkami amerykańskimi, albo pominąć owoce całkowicie.
Akurat muffinów u mnie niewiele, ale na pewno znajdziesz coś dla siebie w odmętach internetów 🙂
to ja cos pokombinuje:-) dzieki!!!!!
Crumble to jeden z moich ulubionych cudów świata. 😉
Powiem Ci w tajemnicy, że mój też 😉
Czy jest coś takiego jak tastemate? ;-D
No jak nie, jak tak! 😀
robiłam niedawno,pychota:)
Z pistacjami wszystko jest pycha 😉
Wygląda obłędnie, takie proste a taka radość dla podniebienia 🙂
Dziękuję! Radość była ogromna 🙂