Pistacjowe crumble z brzoskwiniami, czyli owoce pod kruszonką

cr3

cr11

Gdyby ktoś się kiedyś zastanawiał, czym mnie ugościć, podpowiadam – czymkolwiek z toną maślanej kruszonki. Może być nawet bez tego czegokolwiek. Wystarczy sama kruszonka, którą uwielbiam! Im więcej, tym lepiej!

Dzisiaj sama się goszczę i cieplutkim pistacjowym crumble z brzoskwiniami pozdrawiam wszystkich, u których temperatura poniżej 15°C oznacza wełniane skarpety, stary i wygodny sweter, koc, gorącą herbatę i błagalny wzrok skierowany na lodowate jeszcze kaloryfery.

cr2

cr4

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE (4 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości brzegu 5 cm):
Kruszonka:

  • 125 g mąki orkiszowej białej (np. typ 630)
  • 100 g niezbyt drobno posiekanych niesolonych pistacji (najlepiej nieprażonych)*
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 40 g cukru
  • szczypta soli**

Owoce:

  • 4 brzoskwinie
  • 1/4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania kokilek
  • jogurt naturalny, do podania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Owoce:
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Połówki brzoskwiń pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do miski. Dodać miód i sok z limonki i wymieszać.

Wnętrze kokilek dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do nich brzoskwinie.

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę. Dodać posiekane pistacje, masło, cukier i szczyptę soli. Rozetrzeć wszystko między palcami na kruszonkę.

Kruszonką posypać brzoskwinie w kokilkach.

Napełnione kokilki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Kruszonka powinna się lekko zezłocić.

Podawać ciepłe, np. z kleksem jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO!

* Jeżeli nie uda Wam się zdobyć pistacji niesolonych (zdaję sobie sprawę, że jest to trudne), dokładnie wypłuczcie w zimnej wodzie wyłuskane pistacje solone. Osuszcie.
W ostateczności można użyć pistacji solonych.

** Sól należy pominąć, jeżeli będziecie używać pistacji solonych.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Desery, Kuchnia świata, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

22 odpowiedzi na „Pistacjowe crumble z brzoskwiniami, czyli owoce pod kruszonką

  1. Monika pisze:

    O matko! Jak to obłednie wyglada! A jak musi smakowac!!!

  2. troszkę sadyzm coś takiego pokazywać tylko 😉

  3. Monika pisze:

    A ja kurde zrobię! 🙂

  4. Crumble to jeden z moich ulubionych cudów świata. 😉

  5. magducha88 pisze:

    robiłam niedawno,pychota:)

  6. Wygląda obłędnie, takie proste a taka radość dla podniebienia 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s