Mocno imbirowe pełnoziarniste muffiny z gruszkami

muff1

muff3

Ostatnimi czasy zupełnie nie klei mi się pisanie wstępów. Siedzę, myślę, gapię się długimi minutami w pusty ekran, a kiedy już zarysuje mi się w głowie jakiś szkic, nijak nie umiem go rozwinąć, ubrać w słowa i przelać na papier (ekran). To na pewno przez pogodę. Zawsze winna jest pogoda…

A na niepogodę i niemoc twórczą najlepsze jest szybkie i proste małe co nieco. Dzisiaj w zdrowszej, pełnoziarnistej wersji, z imbirem, z imbirem, imbirem… I gruszkami.

muff2

muff4

SKŁADNIKI NA OK. 15-18 SZTUK*:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850)
50 g otrębów owsianych
65 g drobnego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka płynnego miodu
200 ml kefiru
150 ml oleju rzepakowego
3 jaja
3,5 cm świeżego imbiru
ok. 350 g gruszek
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo, do podania (opcjonalnie):
jogurt naturalny, gęsta śmietana lub śmietanka ubita z odrobiną cukru pudru

WYKONANIE:
Świeży imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.

Do jednej miski przesiać mąkę (otręby, które pozostaną na sicie, również wsypać do naczynia), proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać otręby owsiane, cukier oraz mielony imbir, wymieszać.

Do drugiej miski wbić jaja. Dodać miód, kefir, olej oraz starty świeży imbir i dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną). Dodać pokrojone gruszki, wymieszać.

Do składników mokrych wsypać składniki suche. Wymieszać widelcem, niezbyt dokładnie. Składniki mają się tylko z grubsza połączyć, mogą pozostać grudki.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto, do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 200°C przez 18-23 minuty (do „suchego patyczka”).
Lekko przestudzone muffiny wyjąć z formy, studzić na kratce.

Najlepsze jeszcze ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.
Muffiny nie są zbyt słodkie, więc śmiało można sobie pozwolić na udekorowanie ich łychą ubitej z odrobiną cukru śmietanki.

SMACZNEGO!

Muffiny piekłam w formie o górnej średnicy gniazda 7 cm.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Ciasta i ciastka z owocami, Desery, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Mocno imbirowe pełnoziarniste muffiny z gruszkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s