Cytrynowe ciasto jogurtowe z morelami

cjm1

cjm3

Mój ulubiony targowy Pan Od Moreli podarował mi wczoraj kilogram szczęścia – koszyczek ostatnich tegorocznych okazów, wprost z jego sadu. W drodze do domu toczyłam z nimi walkę na śmierć i życie. Co 200 metrów nachodziła mnie przemożna ochota, aby wyjeść je łapczywie gdzieś za najbliższym przystankiem autobusowym. Taki obrazek: przystanek, za przystankiem kilku pijaczków „zerujących” tanie wina, a obok nich ja, połykająca bez opamiętania morele z pestkami… Mocne powiewy spalinowego wiatru przywoływały mnie jednak do porządku. Morele bezpiecznie przetrwały podróż do domu, gdzie zostały podzielone na  część „do zjedzenia” i część „do czegoś innego”.

„Czymś innym” okazało się być proste i pyszne jogurtowe ciasto. Wilgotne, długo zachowujące świeżość, wypełniające kuchnię delikatnym cytrynowym zapachem. Idealne do kubka ciepłej herbaty lub mleka w coraz dłuższe jesienne wieczory. Polecam!

cjm2

cjm4

cjm6

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 280 g jogurtu greckiego (najlepiej oryginalnego, bardzo gęstego, bez mleka w proszku)
  • 125 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 3 duże jaja (lub 4 małe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej dużej cytryny
  • skórka otarta z dwóch dużych cytryn (dokładnie umytych i wyszorowanych)
  • szczypta soli
  • kilka moreli (lub śliwek, mirabelek, brzoskwiń, nektarynek…)

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • mąka, do oprószenia formy
  • cukier puder, do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Morele umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Jeżeli owoce są duże, należy podzielić je na ćwiartki lub ósemki; małe mogą zostać w połówkach.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (najpierw powstaną grudki, należy ucierać dalej). Ciągle ucierając/miksując, dodawać po jednym jajku. Każde kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, kiedy składniki po dodaniu poprzedniego bardzo dokładnie się połączą. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz jogurt i utrzeć/zmiksować do połączenia. Masa może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się, nie ma to żadnego znaczenia.

Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką/drewnianą łyżką lub krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Powinno powstać gęste ciasto.

Formę o wymiarach 28×23,5 cm dokładnie wysmarować masłem. Dno wyłożyć podwójną warstwą papieru do pieczenia. Papier dodatkowo posmarować masłem. Brzegi formy i papier posmarowany masłem oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.
Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu, w czterech rzędach, niezbyt ciasno, ułożyć owoce.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez 55-65 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Jeżeli w trakcie pieczenia ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, należy przykryć je luźno folią aluminiową i piec dalej.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić w formie. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie), dzielić na porcje i podawać.

SMACZNEGO!

cjm5

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta ucierane, Desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Cytrynowe ciasto jogurtowe z morelami

  1. gin pisze:

    Cudownie słoneczne z tymi morelkami! Idealne na ostatni dzień lata 🙂

  2. An etka pisze:

    Zazdroszczę tych ostatnich moreli, choć dobre i tyle, że w tym sezonie zrobiłam z nimi parę wypieków :). Mają fajny smak, świetnie zachowują w cieście swoją strukturę, no i ten piękny, intensywny kolor :). Oby do następnego lata :)…

    • Kaaisa pisze:

      Tak, oby do lata! Morele kocham miłością wielką i marzy mi się taki mały morelowy raj za domem 🙂
      Szkoda, że w Polsce te pyszne owoce stanowią margines rynku sadowniczego, że większość sprowadza się z Hiszpanii czy Włoch…

  3. ladylaurabloq pisze:

    Cudowne,puszyste no i morelowe.

  4. dee4di pisze:

    Jak pysznie wyglada, chyba sie skuszę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s