Puszysty omlet z kurkami, tymiankiem i natką pietruszki

o1

o5

o4

O! O! O! Omlet! Poleca się na pyszne śniadanie. Lub kolację. Albo do kanapki na wynos, jeśli zostanie Wam zimny kawałek i nie bardzo będziecie wiedzieć, co z tym fantem zrobić. I kropka, bo mnie siły opuściły i „ledwom” te dwa zdania z siebie wydusiła…

Powiadam Wam, zacny to omlet! Róbcie, warto!

o2

o3

SKŁADNIKI NA 1 OMLET (czyli 2 porcje):

  • 4 jaja, osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka kurek
  • 1 szalotka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki listków tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2,5-3 łyżki oleju rzepakowego lub klarowanego masła

* Będą potrzebne dwie patelnie (z nieprzywierającą powłoką) o jednakowej średnicy (ok. 24 cm).

WYKONANIE:
Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Malutkie można zostawić w całości, większe należy pokroić. Odłożyć.

Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Żółtka roztrzepać z mlekiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki tymianku, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Tuż przed wlaniem na patelnię delikatnie wmieszać pianę w żółtka.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju lub klarowanego masła. Wrzucić kurki i smażyć na średnim ogniu, potrząsając co pewien czas patelnią, aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Dodać posiekaną szalotkę. Wymieszać i smażyć około 1-1,5 minuty, aż szalotka się zeszkli.

Do podsmażonych grzybów i szalotki dodać 1 łyżkę oleju lub klarowanego masła, wymieszać. Wlać masę jajeczną, zmniejszyć ogień i często potrząsając patelnią, smażyć omlet do czasu, aż jego spód będzie rumiany, brzegi zaczną odchodzić od patelni, a placek swobodnie będzie się przesuwał po jej dnie.

W międzyczasie drugą patelnię dokładnie wysmarować 1/2 łyżki klarowanego masła lub oleju i mocno ją rozgrzać. Odwrócić ją dnem do góry, przyłożyć do patelni z podsmażonym omletem i energicznym ruchem przerzucić omlet z pierwszej patelni na drugą. Postawić na wolnym ogniu i smażyć do czasu, aż spód omletu będzie rumiany, a wnętrze całkowicie ścięte. W razie potrzeby, w trakcie smażenia dodać na patelnię 1/2 łyżki oleju lub klarowanego masła.

Gotowy omlet ostrożnie zsunąć na duży talerz. Podawać od razu.

Jeden omlet to całkiem spore śniadanie lub kolacja dla dwóch osób.

 o6

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania bezmięsne, Grzyby, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Puszysty omlet z kurkami, tymiankiem i natką pietruszki

  1. Na samą widok ślinka cieknie! A potrawy jajeczne to jedyne, które wydają mi się w miarę proste w wykonaniu, dlatego to jedyna opcja gotowania dla mnie! Opcja z kurkami wydaje się być bardzo kusząca!
    Pozdrawiam
    http://www.ogladam-swiat.blogspot.com

  2. Zapomniałam o kurkach. Musze rozglądnąć się na targu może je upoluje 🙂

  3. Uwielbiam! Śniadanie idealne 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s