Mrożony koktajl z soku z czerwonych pomarańczy, Cointreau i rumu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

koo3

Był długi weekend, było gorąco, był mrożony koktajl na ochłodę…

Nie znoszę nadawać wymyślnych nazw potrawom, ciastom, drinkom i napojom, więc mój koktajl jest bezimienny. Nazwijcie go sami, jeśli macie pomysł i ochotę. Według mojego Małżona idealnie pasuje do niego „Północ – północny zachód”…  Że niby barwa zachodzącego słońca plus arktyczny lód i chłód… Poetycko. Doceniam. Dla mnie „Północ – północny zachód” to Hitchcock i Cary Grant uciekający przed samolotem, a nie jakieś tam mrożone pomarańcze… 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

koo4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
40 ml jasnego rumu
60 ml Cointreau
120 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy*
2 szklanki pokruszonego lodu
(UWAGA! Sok, rum oraz Cointreau powinny być bardzo mocno schłodzone.)

Dodatkowo:
gałązki tymianku do przybrania

WYKONANIE:
W misie blendera połączyć schłodzony sok, rum oraz Cointreau. Wsypać pokruszony lód i zmiksować za pomocą blendera na gładki, gęsty koktajl (zacząć od najmniejszej prędkości blendera i stopniowo ją zwiększać).

Gotowy koktajl przełożyć do zmrożonych szklaneczek**, garnirować gałązkami tymianku, podawać od razu.

NA ZDROWIE!

* Można zastąpić sokiem ze zwykłych pomarańczy lub sokiem z różowego grejpfruta.
** Szklanki chłodzić przez godzinę w zamrażalniku.

2 replies to “Mrożony koktajl z soku z czerwonych pomarańczy, Cointreau i rumu

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star