Domowa zielona pasta curry

pasta2

pasta4

Podnosi ciśnienie skuteczniej niż kawa. Skuteczniej niż morze soli w tłustym jedzeniu. Szybciej niż czerwone wino wymieszane z „setką” wódki. Bardziej niż mecze polskich szczypiornistów. Doprowadza do nadmiernej potliwości, szczękościsku, ucisku w żołądku, drżenia rąk, pofukiwania, posapywania, w końcu do agresji fizycznej i werbalnej oraz lawiny wulgaryzmów, wyrzucanej w kosmos z prędkością przekraczającą barierę dźwięku.

Wizyta w placówce Poczty Polskiej.

Przed przestąpieniem progu skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

W ubiegłym tygodniu byłam zmuszona odwiedzić ten jakże wyjątkowy przybytek, co mocno osłabiło moje zdrowie psychofizyczne Dla odbudowania kondycji i oczyszczenia atmosfery (i zatok przy okazji) zrobiłam po powrocie do domu zdrową, diablo pikantną zieloną pastę curry, którą mam zamiar wykorzystywać w kuchni w najbliższym czasie. Siekanie, miksowanie i tłuczenie ziaren w moździerzu działa na mnie kojąco…

pasta3

pasta1

SKŁADNIKI NA 1 SŁOICZEK PASTY*:
8-10 zielonych papryczek chili, średniej wielkości
2 łodyżki trawy cytrynowej
5 dużych ząbków czosnku
2 szalotki
sok i skórka otarta z jednej limonki
mały pęczek kolendry
1,5 łyżeczki ziaren kolendry
1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
5 cm imbiru
2,5 cm galangalu (można pominąć)
8 liści limonki Kaffir (jeżeli jest to niemożliwe, należy dodać skórkę otartą z jeszcze jednej dużej limonki)
1 łyżka jasnego sosu sojowego

Dodatkowo, opcjonalnie:
2-3 łyżki oliwy extra vergine

WYKONANIE:
Papryczki chili umyć, osuszyć i z grubsza posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść. Szalotki obrać i pokroić w kostkę.
Trawę cytrynową umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki, usunąć twardą wierzchnią warstwę, rozbić lekko trzonkiem noża i drobno posiekać.
Imbir i galangal obrać. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, galangal posiekać.
Liście limonki Kaffir podrzeć na kawałki.
Świeżą kolendrę umyć, osuszyć i z grubsza posiekać (wraz z łodyżkami).
Ziarna kolendry i nasiona kuminu wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć przez minutę, po czym lekko rozgnieść je z czarnym pieprzem w moździerzu.

Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub malakserze i zmiksować na gładką pastę (należy miksować bardzo krótko, na najwyższych obrotach).
Jeżeli zależy Wam na gładszej konsystencji, dodajcie 2-3 łyżki oliwy i krótko zmiksujcie do połączenia.

Gotową pastę curry przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki.
Wykorzystać jako dodatek do potraw w przeciągu 3 tygodni.

SMACZNEGO!

Na podstawie: BBC – Food

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Dodatki do dań obiadowych, Kuchnia świata, Pasty i "smarowidła" wytrawne, Przepisy podstawowe i porady, Przetwory wytrawne, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Domowa zielona pasta curry

  1. Pięknie, zachwyciłam się zdjęciem i przepis wspaniały 🙂

  2. hahah, już się na początku przestraszyłam, że piękna zielona pasta curry jest tak niezdrowa – się uśmiałam 😀

  3. magducha88 pisze:

    Ależ prosto można ją zrobić w domu:)

  4. Lolanta pisze:

    Poczta… tak, łączę się w akcie przeklinania 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s