Tarte fine aux pommes, czyli cieniutka tarta z jabłkami

tfp1

tfp3

Chciałam, bardzo chciałam podzielić się dziś z Wami przepisem na pyszny sernik waniliowy z solonym karmelem. Sernik zrobiłam, przepis przygotowałam, już, już miałam się zabierać za robienie zdjęć, wszystko szło jak z płatka, aż tu nagle… Deser sięgnął bruku! Przemierzając z ciastem w dłoniach trasę od piekarnika do stołu, ni z tego, ni z owego, wykręciłam kombinację poczwórnego Lutza z potrójnym Toeloopem (bez łyżew!), a że lądowania nie opanowałam zbyt dobrze… Cóż, powiem Wam tylko tyle, że serowa miazga wyjadana na klęczkach z podłogi smakowała wybornie! Niestety fotogeniczną być nie chciała…

Zamiast sernika jest więc tarta. Pochwała prostoty – ciasto francuskie, jabłka, odrobina cukru i cynamonowej bitej śmietany. To wszystko! Palce lizać, palce lizać! Ogromnie polecam!

tfp2

tfp4

SKŁADNIKI*:
350 g ciasta francuskiego na maśle, rozwałkowanego na prostokąt o wymiarach 23×35 cm i grubość ok. 3 mm, w temperaturze pokojowej (można użyć mrożonego, ale należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej przez całą noc w lodówce)
3-4 duże kwaśne jabłka
sok z jednej dużej cytryny
1,5 łyżki drobnego cukru trzcinowego
1 łyżka masła

Dodatkowo, do podania:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:
Cynamonowa bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać do zgęstnienia (nie na sztywno). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cynamon.
Przykryć i wstawić do lodówki.

Tarta:
Sok z cytryny wlać do szerokiego naczynia.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroić w cienkie niczym opłatek plastry. Plastry od razu przekładać do naczynia z sokiem z cytryny. Po dołożeniu każdej porcji należy całość zamieszać, aby jabłka dokładnie pokryły się sokiem. Dzięki temu nie zbrązowieją.

Ciasto francuskie położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wzdłuż każdego boku ciasta, ok. 1,5 cm od brzegu, zrobić nożem długie nacięcia, tworząc ramkę, w której układane będą jabłka. Nie należy przecinać ciasta, tylko naciąć je z wierzchu. Dzięki temu brzegi ciasta wokół jabłek podniosą się w trakcie pieczenia.
Środek ciasta ponakłuwać widelcem.
Ciasto oprószyć 1/2 łyżki cukru trzcinowego.

Jabłka wyjąć z soku cytrynowego i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Masło przełożyć do rondelka, roztopić.

Osuszone plastry jabłek układać ściśle na cieście (w ramce wyznaczonej przez nacięcia) tak, aby na siebie zachodziły i utworzyły trzy lub cztery równe rządki.

tt

Za pomocą pędzelka posmarować jabłka roztopionym masłem.

Tartę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ciasto powinno się mocno zrumienić, od spodu również. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jabłka 1 łyżką cukru trzcinowego.

Upieczoną tartę studzić na kratce.

Kroić w kwadraty lub cienkie paski. Podawać z cynamonową bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

* Na podstawie przepisu z książki: „Nigella Ekspresowo” N. Lawson, wyd. FILO, 2008

4 replies to “Tarte fine aux pommes, czyli cieniutka tarta z jabłkami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star