Pysznymi kakaowymi placuszkami z gruszkami i chili wracam na bloga łono. Po dłuższej przerwie nie jestem w stanie sklecić dwóch sensownych zdań wstępu… Wybaczcie! I róbcie placki, bo proste one, szybkie, niezbyt słodkie, więc spokojnie można je utopić w syropie klonowym, miodzie lub roztopionej czekoladzie. Do tego charakterne, bo ze sporą dawką pieprzu kajeńskiego (w wersji dla milusińskich można go zastąpić mielonym imbirem). Polecam!
SKŁADNIKI NA OK. 12 PLACUSZKÓW:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 szklanka mleka 3,2%
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne)*
2 duże jaja
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
2 i 1/2 łyżki kakao
40 g masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże gruszki
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Dodatkowo, do podania:
garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, z grubsza posiekanych
wedle uznania: miód, syrop klonowy, roztopiona w kąpieli wodnej czekolada mleczna, cukier puder
WYKONANIE:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz pieprz kajeński przesiać do miski, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jaja, roztrzepać je widelcem. Wlać mleko, syrop klonowy lub miód oraz roztopione masło i mieszać energicznie rózgą kuchenną do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.
Składniki suche wsypać do miski ze składnikami mokrymi i mieszać energicznie rózgą kuchenną do czasu, aż powstanie gęste, gładkie ciasto (nie może być grudek).
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne i każdą cząstkę pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać.
Na średnim ogniu mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na rozgrzaną suchą patelnię kłaść po 1,5-2 łyżki ciasta na jeden okrągły placek, między placuszkami zachowywać spore odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu do czasu, aż powierzchnia placuszków pokryje się pęcherzykami. Przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
Podawać gorące z podprażonymi orzechami włoskimi oraz syropem klonowym, miodem, roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
* W wersji dla dzieci pieprz kajeński można zastąpić mielonym imbirem.
Mmmm,ale apetyczne.
Dziękuję 🙂
Brzmią smakowicie!
Są zacne, są 🙂
Ślinianki mi już pracują!
Co, jak już kiedyś oznajmiłam, bardzo mię cieszy 😉