Kakaowe placuszki z gruszkami i chili

plgr2

plgr4

Pysznymi kakaowymi placuszkami z gruszkami i chili wracam na bloga łono. Po dłuższej przerwie nie jestem w stanie sklecić dwóch sensownych zdań wstępu… Wybaczcie! I róbcie placki, bo proste one, szybkie, niezbyt słodkie, więc spokojnie można je utopić w syropie klonowym, miodzie lub roztopionej czekoladzie. Do tego charakterne, bo ze sporą dawką pieprzu kajeńskiego (w wersji dla milusińskich można go zastąpić mielonym imbirem). Polecam!

plgr1

plgr3

SKŁADNIKI NA OK. 12 PLACUSZKÓW:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 szklanka mleka 3,2%
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne)*
2 duże jaja
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
2 i 1/2 łyżki kakao
40 g masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże gruszki
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo, do podania:
garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, z grubsza posiekanych
wedle uznania: miód, syrop klonowy, roztopiona w kąpieli wodnej czekolada mleczna, cukier puder

WYKONANIE:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz pieprz kajeński przesiać do miski, wymieszać.

Do drugiej miski wbić jaja, roztrzepać je widelcem. Wlać mleko, syrop klonowy lub miód oraz roztopione masło i mieszać energicznie rózgą kuchenną do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.

Składniki suche wsypać do miski ze składnikami mokrymi i mieszać energicznie rózgą kuchenną do czasu, aż powstanie gęste, gładkie ciasto (nie może być grudek).

Gruszki umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne i każdą cząstkę pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać.

Na średnim ogniu mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na rozgrzaną suchą patelnię kłaść po 1,5-2 łyżki ciasta na jeden okrągły placek, między placuszkami zachowywać spore odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu do czasu, aż powierzchnia placuszków pokryje się pęcherzykami. Przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.

Podawać gorące z podprażonymi orzechami włoskimi oraz syropem klonowym, miodem, roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

* W wersji dla dzieci pieprz kajeński można zastąpić mielonym imbirem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasto na sodzie słodkie, Desery, Naleśniki, racuchy, placki i bliny słodkie, Obiady i kolacje, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Kakaowe placuszki z gruszkami i chili

  1. ladylaurabloq pisze:

    Mmmm,ale apetyczne.

  2. panhirsch pisze:

    Brzmią smakowicie!

  3. Monika pisze:

    Ślinianki mi już pracują!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s