Pstrąg pieczony w pomidorach z białą kaszą gryczaną i czarnym ryżem

pst1

pst3

„Jem zdecydowanie za mało ryb!” – stwierdziła pewnego dnia Katarzyna i próbując coś z tym fantem zrobić, przygotowała na obiad pieczone pstrągi z białą kaszą gryczaną, czarnym ryżem i czerwonymi pomidorami. Zdrowo, kolorowo i pysznie! Polecam!
Katarzyna wróci do tego przepisu niejeden raz…

pst4

pst5

pst6

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE*:
2 świeże pstrągi tęczowe, sprawione
1/2 szklanki czarnego ryżu
1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3/4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Do garnka wlać 1 l wody, dodać sok z cytryny, lekko posolić, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody wsypać ryż oraz kaszę i gotować przez 10 minut. Odcedzić.

W międzyczasie obrać cebulę oraz czosnek i pokroić je w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, a kiedy ta się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać wino, gotować przez 2-3 minuty. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz cukier i gotować wszystko na małym ogniu przez 5-6 minut. Po tym czasie do sosu dodać odcedzoną kaszę z ryżem, dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i gotować jeszcze przez 6-8 minut.

Pstrągi opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć. Odciąć głowy.
Tak przygotowane ryby oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem (wewnątrz także).

Dno brytfanki, w której pieczone będą ryby, wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć pstrągi. Do środka ryb nałożyć porcje kaszy i ryżu z pomidorami, resztę ułożyć obok i na wierzchu pstrągów.

Brytfankę dokładnie przykryć grubą folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 20 minut.

Upieczone pstrągi nakładać na talerze wraz z porcją kaszy i ryżu z pomidorami. Posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

SMACZNEGO!

pst2

Na podstawie przepisu z książki: „Kipi kasza” P. Łukasik, G. Targosz, wyd. Edgard/Samo Sedno, 2015

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Dania rybne, Kasza i ryż, Obiady i kolacje, Ryby i owoce morza, Wytrawne, Zapiekanki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pstrąg pieczony w pomidorach z białą kaszą gryczaną i czarnym ryżem

  1. gosiajakacka pisze:

    Kasieńko, jesteś moim ‚obiadowym autorytetem’ 😉 Same smakowitości proponujesz i to w dodatku takie jak lubię – niezbyt skomplikowane, ale robiące wrażenie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s