Maślane bułki-ślimaki z makiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzisiaj szybko, „kawiasto naławiasto” i bez zbędnego owijania w bawełnę. Po dwunastu godzinach w pracy mózg odmawia mi posłuszeństwa i nijak nie jestem w stanie sklecić dwóch logicznych zdań pod rząd. Niech więc pyszne, mięciutkie, pachnące, puszyste, mocno maślane bułki-ślimaki z makiem mówią same za siebie…

Gorąco polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 8-10 BUŁEK:
500 g mąki pszennej bułkowej (typ 650) lub luksusowej (typ 550)
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
100 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
(UWAGA! Drożdże i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:
40 g roztopionego masła do rozsmarowania na cieście
1 żółtko roztrzepane z 1,5 łyżki mleka do posmarowania bułek
niebieski mak do posypania bułek

WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski. Odstawić.
Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je ciepłym mlekiem, dodać cukier, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

Masło roztopić w rondelku.
W mące zrobić wgłębienie, wlać do niego zaczyn, dodać sól oraz żółtka i wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, dodając stopniowo po 2 łyżki roztopionego masła. Każdą kolejną porcję masła dodawać dopiero wówczas, kiedy ciasto w całości wchłonie poprzednią.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą uformować w wałek i ostrym nożem podzielić na 4-5 równych kawałków.

Delikatnie podsypując mąką, rozwałkować każdy kawałek na duży, bardzo cienki, prostokątny lub okrągły placek. Na placki nakładać po łyżce roztopionego masła i pędzelkiem rozsmarować je po ich powierzchni, zostawiając po 1 cm nieposmarowanego ciasta przy brzegach*. Placki zwijać w cienkie rulony, tak jak naleśniki, końce ciasta skleić. Każdy rulon zwinąć na kształt ślimaka. Końcówkę ciasta należy dokładnie wcisnąć pod spód bułki.

Bułki-ślimaki układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ścierką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Za pomocą pędzelka posmarować każdą wyrośniętą bułeczkę roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać makiem.

Gotowe bułki piec w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Masło rozsmarowywane na plackach powoduje, że ciasto delikatnie się rozwarstwia i w przekroju bułeczek widoczne są piękne słoje.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki i bułeczki wytrawne, Ciasto drożdżowe wytrawne, Pieczywo, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Maślane bułki-ślimaki z makiem

  1. gin pisze:

    Takie bułeczki nie wymagają komentarza, wyglądają czarująco i kusząco 🙂

  2. wisienor pisze:

    Przepis świetny, wydaje się prosty do wykonania – co mi bardzo pasuje;-). Ostatnio piekę bułki od czasu do czasu, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!:-)

    • Kaaisa pisze:

      Bo domowe pieczywo to jest to, co tygryski lubią najbardziej 😀 Nie ma to jak kawał porządnej, ciepłej, pachnącej buły lub chleba na śniadanie bądź kolację 🙂
      Te bułki są naprawdę pyszne, szczerze polecam!

  3. gosiajakacka pisze:

    Ach te Twoje bułki i bułeczki Kasiu, cudnie Ci wychodzą. A ja nadal śnię po nocach o Twoich kapuśniaczkach i tylko czekam, kiedy uda nam się wreszcie podjechać do polskiego sklepu po kapustę 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Gosiu, lejesz miód na me serce! 🙂 Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ich zapach i smak przywodzą mi na myśl dzieciństwo, dom, rodzinną atmosferą i Babcię, która była prawdziwą mistrzynią w wypiekaniu drożdżowych bułek i bułeczek 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s