Maślane bułki-ślimaki z makiem

Dzisiaj szybko, „kawiasto naławiasto” i bez zbędnego owijania w bawełnę. Po dwunastu godzinach w pracy mózg odmawia mi posłuszeństwa i nijak nie jestem w stanie sklecić dwóch logicznych zdań pod rząd. Niech więc pyszne, mięciutkie, pachnące, puszyste, mocno maślane bułki-ślimaki z makiem mówią same za siebie…

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI NA 8-10 BUŁEK:

  • 500 g mąki pszennej bułkowej (typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru

(UWAGA! Drożdże i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła, do rozsmarowania na cieście
  • 1 żółtko roztrzepane z 1,5 łyżki mleka, do posmarowania bułek
  • niebieski mak, do posypania bułek

WYKONANIE:
100 g masła roztopić w rondelku i przestudzić.

Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je ciepłym mlekiem, dodać cukier, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.

Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej wgłębienie, wlać do niego rozczyn, dodać sól oraz żółtka i wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, dodając stopniowo po 2 łyżki roztopionego masła. Każdą kolejną porcję masła dodawać dopiero wówczas, kiedy ciasto w całości wchłonie poprzednią.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć pięścią, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą uformować w wałek i ostrym nożem podzielić na 4-5 równych kawałków. Przykryć je folią spożywczą, aby nie obeschły i kolejno przystępować do ich opracowywania.

Delikatnie podsypując mąką, używając sporo siły, rozwałkować każdy kawałek na duży, cienki (okrągły lub prostokątny) placek. Za pomocą pędzelka smarować placki roztopionym masłem, zostawiając po 1 cm nieposmarowanego ciasta przy brzegach. Placki zwijać w ciasne (im mniej powietrza wpuszczonego pomiędzy warstwy, tym mniej dużych dziur w bułkach) cienkie rulony, tak jak naleśniki, końce ciasta skleić. Każdy rulon zwinąć na kształt ślimaka. Końcówkę ciasta należy dokładnie wcisnąć pod spód bułki.

Bułki-ślimaki układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ścierką lub folią spożywczą i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Za pomocą pędzelka posmarować każdą wyrośniętą bułeczkę roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać makiem.

Gotowe bułki piec w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.

SMACZNEGO!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki i bułeczki wytrawne, Ciasto drożdżowe wytrawne, Pieczywo, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Maślane bułki-ślimaki z makiem

  1. gin pisze:

    Takie bułeczki nie wymagają komentarza, wyglądają czarująco i kusząco 🙂

  2. wisienor pisze:

    Przepis świetny, wydaje się prosty do wykonania – co mi bardzo pasuje;-). Ostatnio piekę bułki od czasu do czasu, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!:-)

    • Kaaisa pisze:

      Bo domowe pieczywo to jest to, co tygryski lubią najbardziej 😀 Nie ma to jak kawał porządnej, ciepłej, pachnącej buły lub chleba na śniadanie bądź kolację 🙂
      Te bułki są naprawdę pyszne, szczerze polecam!

  3. gosiajakacka pisze:

    Ach te Twoje bułki i bułeczki Kasiu, cudnie Ci wychodzą. A ja nadal śnię po nocach o Twoich kapuśniaczkach i tylko czekam, kiedy uda nam się wreszcie podjechać do polskiego sklepu po kapustę 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Gosiu, lejesz miód na me serce! 🙂 Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ich zapach i smak przywodzą mi na myśl dzieciństwo, dom, rodzinną atmosferą i Babcię, która była prawdziwą mistrzynią w wypiekaniu drożdżowych bułek i bułeczek 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.