Cytrynowe muffiny z miętowym twarożkiem i otrębową kruszonką

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jako że ostatnimi czasy doba jest dla mnie zdecydowanie zbyt krótka, praca zwaliła się na mnie tonami, cierpię na chroniczny brak snu, a mój układ współczulny szaleje, kiedy zerkam na otaczający mnie zewsząd remontowy bałagan, będzie krótko. Znowu…

Jeżeli – tak jak ja – nie macie za wiele wolnego czasu, albo po prostu nie chcecie się zamykać w kuchni na długie godziny, a – podobnie jak mnie – nachodzi Was czasami przemożna ochota na mały deser, zróbcie cytrynowe muffiny z miętowym twarożkiem i otrębową kruszonką. Szybko, dosyć zdrowo, nie za słodko i orzeźwiająco. W sam raz na wiosnę! Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 12 MUFFINÓW*:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ 450)
1/3 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
2 żółtka
1/3 szklanki maślanki
1/4 szklanki soku z cytryny
70 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
skórka otarta z 2 cytryn
szczypta soli
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Nadzienie:
150 g chudego lub półtłustego twarogu
garść listków mięty
3/4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Kruszonka:
1/4 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki otrębów orkiszowych
3/4 łyżki cukru trzcinowego
25-30 g miękkiego masła
skórka otarta z jednej cytryny

WYKONANIE:
Nadzienie:
Listki mięty umyć i dokładnie osuszyć. Posiekać.
Do misy blendera wkruszyć twaróg. Dodać posiekaną miętę, żółtko, cukier puder oraz śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Odstawić.

Kruszonka:
Do miski wsypać otręby i cukier, wymieszać. Dodać masło oraz skórkę z cytryny i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Całość przesiać do miski. Wymieszać z otrębami owsianymi i cukrem trzcinowym.
Do drugiej miski wbić jajo oraz żółtka, rotrzepać widelcem. Połączyć z maślanką, olejem, sokiem oraz skórką z cytryn.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Wymieszać mało dokładnie drewnianą łyżką. Składniki mają się tylko z grubsza połączyć, mogą pozostać grudki.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do papilotek nakładać po płaskiej łyżce ciasta, wyrównać. Ciasto powinno wypełniać papilotki w 1/3. Na środek kłaść po łyżeczce miętowego twarożku. Przykryć dokładnie pozostałym ciastem i wyrównać. Całość powinna wypełniać papilotki w 3/4.
Tak przygotowane muffiny posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C przez 20-25 minut.
Lekko przestudzone muffiny wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Muffiny piekłam w formie o górnej średnicy gniazda 7 cm.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Desery, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Cytrynowe muffiny z miętowym twarożkiem i otrębową kruszonką

  1. gosiajakacka pisze:

    Muffiny dobre na wszystko, a ten miętowy twarożek brzmi naprawdę ciekawie. Co do kruszonki, wygląda przesmacznie, a ja jestem zdecydowaną wielbicielką kruszonek wszelakich, więc zdecydowanie przekonałaś mnie do takiego deserku 🙂 Naprawdę wiosenny 🙂

  2. ladylaurabloq pisze:

    Bardzo apetyczne.

  3. gin pisze:

    Mmm, pychotka 🙂

  4. moglbym to teraz zjesc !!:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s