Koperkowa zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i kalarepą

Sezon szparagowy na ostatniej prostej, ale mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, które można wykorzystać, aby spożytkować ostatni, zalegający w lodówce pęczek.

Taką koperkową zupę na przykład. Z młodymi ziemniakami i moją ukochaną kalarepą. Prosto i bardzo smacznie. Polecam!

SKŁADNIKI NA OK. 6-8 PORCJI:

  • 6 dużych młodych ziemniaków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 dużej kalarepy (lub 1 średniej wielkości)
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek koperku
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej
  • 1,75 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka masła
  • jeśli użyjecie wody dodatkowo koniecznie: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren kolorowego pieprzu (w przypadku użycia bulionu można pominąć, można dodać, Wasz wybór, ja dodaję)
  • sól

WYKONANIE:

Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu), łodygi pokroić na niezbyt drobne kawałki, główki zostawić w całości.

Młode ziemniaki umyć, wyszorować twardą szczoteczką pod zimną bieżącą wodą i pokroić w grubą kostkę.

Kalarepę umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę.

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Koper umyć, osuszyć, odciąć twarde łodyżki (można je związać białą nitką i dodać do gotującej się zupy, dadzą jej więcej smaku) i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać masło. Dodać czosnek i smażyć, często mieszając, przez pół minuty. Dodać pokrojone ziemniaki, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Wlać bulion lub wodę (jeśli użyjecie wody, dodać dodatkowo liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty kolorowy pieprz; w przypadku bulionu można te przyprawy pominąć), dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Dodać pokrojoną kalarepę i gotować przez kolejne 5-7 minut (lub nieco dłużej, warzywa powinny być miękkie, ale nie należy ich rozgotować). Dodać pokrojone szparagi i gotować przez 3-4 minuty. Szparagi muszą pozostać jędrne.

Śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Kiedy zupa zacznie ponownie wrzeć, zdjąć ją z ognia. Doprawić solą do smaku i podawać.

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star