Lody z czerwonych pomarańczy z wodą różaną

Lody dla ochłody. Tym razem z soku z czerwonych pomarańczy z dodatkiem wody różanej.

Lody domowe robię najczęściej na bazie kremu angielskiego, czyli na mieszance śmietanki, tłustego mleka i cukru mocno podgrzanej z żółtkami. Niektórzy unikają jednak tej metody, gdyż boją się, że przegapią odpowiedni moment na zdjęcie kremu z ognia, zagotują go i zrobi im się z niego jajecznica. Oczywiście wszystko jest kwestią wprawy, ale nic na siłę. Lody, na które przepis zamieszczam poniżej, nie wymagają przygotowywania kremu angielskiego. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę i połączyć ją z pozostałymi składnikami.

Nieprzesłodzone, delikatne, z wyczuwalną różaną nutą. Bardzo Wam je polecam!

SKŁADNIKI:

  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy (z ok. 10-12 sztuk), przecedzonego przez sito
  • 450 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek wody różanej
  • 1 łyżka Cointreau + 2 łyżki Campari lub w zamian 3 łyżki czystej wódki

WYKONANIE:

Przecedzony przez gęste sito sok z czerwonych pomarańczy połączyć z Cointreau i Campari (lub z wódką), sokiem z cytryny i wodą różaną.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (uważając, aby jej nie przebić, masła nie chcemy), dodać mleko skondensowane, zmiksować krótko, do połączenia. Miksując mieszankę na wolnych obrotach, wlewać do niej powoli, cienkim strumieniem, sok z alkoholem i wodą różaną.

Po wlaniu całego soku mieszankę przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać schłodzony krem pomarańczowo-różany do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny lody przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać schłodzony krem pomarańczowo-różany do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 2-3 godziny mrożenia lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby były puszyste i nie powstały w nich duże kryształki lodu.

Wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem.  

SMACZNEGO!

 

5 replies to “Lody z czerwonych pomarańczy z wodą różaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star