Tort czekoladowo-truskawkowy

Torty robię rzadko. Nie dlatego, że ich nie lubię. Wynika to raczej z tego, że po prostu trudno jest nam we dwoje pochłonąć takiego całego piętrowego przekładańca. Jeśli więc już je robię, to połowa zazwyczaj trafia do kogoś w ramach podarku. Tak było i tym razem.

Ten tort to bajka. Bardzo bogate czekoladowe ciasto, którego nie trzeba, tak jak w przypadku biszkoptu, nasączać. Do tego krem truskawkowy na bazie owocowego purée i serka mascarpone. Krem utrwalony jest żelatyną. Jest bardzo stabilny, puszysty, nie wypływa, ma strukturę delikatnego lekkiego musu, bardzo dobrze znosi transport nawet w wysokich temperaturach (sprawdzone!).

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:

  • 240 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 150 g kakao
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml gorącej kawy (bez fusów)
  • 2 jaja L
  • 1 i 1/2 łyżki wódki (czystej lub truskawkowej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem truskawkowy:

  • 800 g truskawek, dojrzałych, słodkich, bez uszkodzeń
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wódki truskawkowej
  • 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • truskawki, do dekoracji 
  • beziki, do dekoracji

WYKONANIE:

Ciasto czekoladowe:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać. Odstawić.
Do drugiej miski wbić jaja, dodać maślankę, olej oraz cukier i roztrzepać wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Do mieszanki przesiać połączone wcześniej suche składniki. Mieszać rózgą kuchenną (nie miksować) do czasu dokładnego połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Wlać połowę gorącej kawy, wymieszać dokładnie, wlać resztę kawy i wódkę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

(Ciasto najczęściej rośnie z górką i lekko pęka na wierzchu, nie przejmujcie się tym, wierzch będzie po wystudzeniu wyrównywany.)

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut, po czym oddzielić nożem brzegi ciasta od formy, ciasto uwolnić z obręczy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy ciasto będzie już całkowicie wystudzone, należy wyrównać jego wierzch, ścinając ostrym nożem górkę i zgrubienia, jakie powstają w trakcie pieczenia. Ścinki zjeść z lodami lub konfiturami. Wyrównane ciasto odwrócić do góry nogami, ułożyć je na blacie wyłożonym papierem do pieczenia, ostrożnie odkleić od niego papier, po czym ostrym, długim nożem przekroić je na 3 równe blaty. 

ciastocz11

* Ciasto można upiec dzień przed składaniem tortu i po wystudzeniu przechowywać je w całości pod przykryciem (aby nie obeschło) w temperaturze pokojowej.

Krem truskawkowy:

Truskawki bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki (małe truskawki na pół, większe na ćwiartki).

Pokrojone truskawki przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, często mieszając. Gotować przez chwilę, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a owoce puściły tyle soku, aby ten zaczął je przykrywać. Zdjąć z ognia i od razu dokładnie zmiksować za pomocą blendera na gładki mus.

Skrobię ziemniaczaną dokładnie rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do gorącego musu truskawkowego i bardzo dokładnie wymieszać. Mus postawić ponownie na ogniu i zagotować, gotować przez minutę, do lekkiego zgęstnienia, często mieszając, uważając, aby nic nie przywarło do dna. Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Kiedy mus będzie już schłodzony, przystąpić do przygotowania kremu.

Żelatynę wsypać do gorącej wody, mieszać energicznie do czasu, aż całkowicie się rozpuści (nie może być grudek). Odstawić do przestudzenia, powinna pozostać ciepła.
Schłodzony serek mascarpone krótko zmiksować na gładki krem. Miksując go na wolnych obrotach, dodać do niego część zimnego musu truskawkowego, zmiksować do dokładnego połączenia, dodać resztę musu, zwiększyć obroty i ponownie zmiksować krótko, tylko do dokładnego połączenia.
Do ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu i natychmiast bardzo dokładnie wymieszać. Dodać drugą łyżkę kremu, od razu intensywnie wymieszać.

Ponownie zacząć miksować krem na wolnych obrotach i cienkim strumieniem wlewać do niego żelatynę. Zwiększyć obroty, krótko zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać wódkę, zmiksować.

Gotowy krem podzielić na trzy równe części (najlepiej użyć wagi) i wstawić na króciutko (u mnie dosłownie 2-3 minuty) do lodówki, aby był bardziej stabilny podczas przekładania. Uwaga, bardzo szybko tężeje!

Składanie tortu:

Na płaskim talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego (najlepiej użyć tego, który pierwotnie był wierzchem ciasta, tego, z którego ścinana była górka; jeżeli macie rant/obręcz do tortów, użyjcie, ułatwia przekładanie i składanie). Na ciasto wyłożyć pierwszą porcję kremu, rozprowadzić go równomiernie, wyrównać i przykryć drugim (środkowym) blatem ciasta. Wyłożyć drugą porcję kremu, rozprowadzić, wyrównać i przykryć trzecim blatem ciasta (tym, który w trakcie pieczenia był spodem). Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią porcją kremu i wstawić go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, pod przykryciem, aby krem się nie wysuszył (możecie użyć pudełka, przykrywki do patery lub folii spożywczej – folią przykryć tort dopiero po dokładnym stężeniu kremu).

Gotowy tort dekorować truskawkami i bezikami.

Kroić na porcje bardzo ostrym, długim nożem, podawać. 

Przechowywać w lodówce, pod przykryciem.

SMACZNEGO!

2 replies to “Tort czekoladowo-truskawkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star