Coleslaw (angielska wersja niderlandzkiego słowa „koolsla”/”koolsalade”, czyli „surówka/sałatka z kapusty”). Najpopularniejsza, bądź jedna z najbardziej popularnych, surówka obiadowa na świecie. Surówka, na którą nie ma jednego, ścisłego przepisu. Najważniejsze to mieć pod ręką surową kapustę głowiastą. A dodatki? Co kto ma, co kto lubi. Najczęściej dodaje się marchewkę, cebulę, jabłko oraz sos majonezowy, ale jeżeli dacie seler naciowy, czosnek, gruszkę i sos śmietanowy czy jogurtowy, to nikt Was z tego rozliczał nie będzie.
Na naszym stole ostatnimi czasy najczęściej gości coleslaw z kapusty czerwonej. Polecam!
SKŁADNIKI:
Surówka:
- ok. 550 g czerwonej kapusty (1/2 główki)
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula, średniej wielkości
- 1 małe słodkie jabłko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 kopiata łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, które zazwyczaj są brzydkie i uszkodzone, dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kapusty.
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do kapusty. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć w miseczce. Dodać do surówki, bardzo dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą.
Przykryć i wstawić na 30-60 minut do lodówki.
Podawać jako dodatek do obiadu, pieczonych, grillowanych lub smażonych mięs, kanapek, hot dogów, hamburgerów itp.
SMACZNEGO!