Placek, który szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Wypełniony po brzegi truskawkami i rabarbarem, pachnący wanilią, wilgotny i słodki, ale nie przesłodzony. Podawany lekko ciepły z truskawkową bitą śmietaną, jest deserem, co „nad poziomy wylata”. Idealny do popołudniowej herbaty.
Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI*:
Ciasto:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 1 duże jajo
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki wódki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 szklanka rabarbaru, drobnych łodyg pokrojonych w plastry o grubości ok. 1 cm
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plastry
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Dodatkowo:
- masło, do wysmarowania formy
- mąka, do oprószenia formy
Truskawkowa bita śmietana:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, bardzo mocno schłodzonej
- 4 duże truskawki
- 3 łyżeczki dżemu truskawkowego lub konfitury truskawkowej
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiać, wymieszać i odstawić.
Cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Odłożyć jedną łyżeczkę na później, a resztę wsypać do miski.
Do cukru dodać miękkie masło oraz ziarenka wanilii i zmiksować do połączenia. Dodać jajo, zmiksować. Dodać wódkę, zmiksować. Dodać mniej więcej 1/3 mąki z proszkiem oraz sodą i dokładnie zmiksować. Ciągle miksując, wlać połowę maślanki, a kiedy składniki dokładnie się połączą, dosypać połowę pozostałej mąki. Miksować do połączenia. Wlać resztę maślanki, zmiksować. Wsypać ostatnią część mąki i miksować tylko do czasu, kiedy składniki dokładnie się ze sobą połączą. Powinno powstać gęste ciasto.
Żeliwną patelnię lub okrągłą metalową formę o średnicy 26-27 cm dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.
Ciasto przełożyć do formy. Wierzch wyrównać szpatułką.
Na ciasto wyłożyć rabarbar i truskawki, delikatnie docisnąć je do ciasta dłonią.
Owoce posypać odłożoną wcześniej łyżeczką cukru.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 35-40 minut. Brzegi ciasta powinny się mocno zrumienić, wierzch lekko zezłocić.
Upieczone ciasto przestudzić w formie, dzielić na porcje i podawać.
Najlepsze lekko ciepłe, serwowane z dużą porcją truskawkowej bitej śmietany (przepis poniżej).
Truskawkowa bita śmietana:
Mieszadła miksera oraz miskę, w której ubijana będzie śmietana, wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub zmiksować blenderem). Połączyć z dżemem i cukrem waniliowym.
Z zamrażalnika wyjąć miskę i mieszadła miksera.
Do miski wlać zimną śmietankę i miksować ją na najwyższych obrotach do czasu, aż bardzo mocno zgęstnieje (należy uważać, aby jej nie przebić). Dodać truskawki z dżemem i cukrem i miksować jeszcze przez minutę.
Do czasu podania przechowywać śmietanę w lodówce.
SMACZNEGO!
* Na podstawie: Food Network
Ach, jakie to pyszne ciasto! Genialne wygląda 🙂
Prezencję ma, trzeba mu przyznać 😉 I pyszne do tego! Ciasto-ideał 🙂
Ale bym zjadła, pyszności! Aż zatęskniłam za latem i truskawkami : )
https://buszujwkuchni.com/
Mnie również tęskno do tej letniej obfitości warzyw i owoców…