Prosty placek z truskawkami i rabarbarem oraz truskawkowa bita śmietana

Placek, który szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Wypełniony po brzegi truskawkami i rabarbarem, pachnący wanilią, wilgotny i słodki, ale nie przesłodzony. Podawany lekko ciepły z truskawkową bitą śmietaną, jest deserem, co „nad poziomy wylata”. Idealny do popołudniowej herbaty.

Bardzo gorąco polecam!

SKŁADNIKI*:

Ciasto:

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 1 duże jajo
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 i 1/2 łyżeczki wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka rabarbaru, drobnych łodyg pokrojonych w plastry o grubości ok. 1 cm
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plastry

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • masło, do wysmarowania formy
  • mąka, do oprószenia formy

Truskawkowa bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, bardzo mocno schłodzonej
  • 4 duże truskawki
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego lub konfitury truskawkowej
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiać, wymieszać i odstawić.

Cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Odłożyć jedną łyżeczkę na później, a resztę wsypać do miski.

Do cukru dodać miękkie masło oraz ziarenka wanilii i zmiksować do połączenia. Dodać jajo, zmiksować. Dodać wódkę, zmiksować. Dodać mniej więcej 1/3 mąki z proszkiem oraz sodą i dokładnie zmiksować. Ciągle miksując, wlać połowę maślanki, a kiedy składniki dokładnie się połączą, dosypać połowę pozostałej mąki. Miksować do połączenia. Wlać resztę maślanki, zmiksować. Wsypać ostatnią część mąki i miksować tylko do czasu, kiedy składniki dokładnie się ze sobą połączą. Powinno powstać gęste ciasto.

Żeliwną patelnię lub okrągłą metalową formę o średnicy 26-27 cm dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.

Ciasto przełożyć do formy. Wierzch wyrównać szpatułką.
Na ciasto wyłożyć rabarbar i truskawki, delikatnie docisnąć je do ciasta dłonią.
Owoce posypać odłożoną wcześniej łyżeczką cukru.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 35-40 minut. Brzegi ciasta powinny się mocno zrumienić, wierzch lekko zezłocić.

Upieczone ciasto przestudzić w formie, dzielić na porcje i podawać.

Najlepsze lekko ciepłe, serwowane z dużą porcją truskawkowej bitej śmietany (przepis poniżej).

Truskawkowa bita śmietana:
Mieszadła miksera oraz miskę, w której ubijana będzie śmietana, wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub zmiksować blenderem). Połączyć z dżemem i cukrem waniliowym.

Z zamrażalnika wyjąć miskę i mieszadła miksera.
Do miski wlać zimną śmietankę i miksować ją na najwyższych obrotach do czasu, aż bardzo mocno zgęstnieje (należy uważać, aby jej nie przebić). Dodać truskawki z dżemem i cukrem i miksować jeszcze przez minutę.
Do czasu podania przechowywać śmietanę w lodówce.

SMACZNEGO!

* Na podstawie: Food Network

 

4 replies to “Prosty placek z truskawkami i rabarbarem oraz truskawkowa bita śmietana

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star