Kompot z rabarbaru

Napój dzieciństwa.
Latem lał się strumieniami, a obiad bez niego był niepełny.
Upłynniony smak czerwca, lipca i sierpnia chowany na zimę do słoików…

Kompot. Po prostu.

Dzisiaj rabarbarowy. Kwintesencja orzeźwienia.

SKŁADNIKI:

  • 650-700 g rabarbaru, pokrojonego na ok. 1,5 cm kawałki (łodyg nie należy obierać)*
  • 4,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 l wody
  • sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 dużej pomarańczy
  • 6 goździków, opcjonalnie

Do podania, opcjonalnie:

  • plastry pomarańczy, cytryny lub limonki
  • świeża mięta lub tymianek
  • lód

WYKONANIE:
Rabarbar włożyć do dużego garnka. Dodać cukier, sok z limonki i pomarańczy, goździki oraz 125 ml wody. Wymieszać. Garnek postawić na umiarkowanym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać resztę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Rabarbar powinien całkowicie zmięknąć i zacząć się rozpadać.

Kompot zdjąć z ognia, wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Rano przecedzić go przez sito (rabarbar dokładnie odcisnąć na sicie i wyrzucić).

Podawać mocno schłodzony, np. z plastrami pomarańczy lub limonki, listkami mięty lub gałązkami tymianku i lodem.

(Jeżeli lubicie ciepły kompot, wystarczy go lekko podgrzać w rondelku. Podawać np. z plastrem pomarańczy lub cytryny.)

SMACZNEGO!

* Polecam użyć mocno czerwonych łodyg rabarbaru – kompot będzie miał ładniejszy kolor.

 

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Soki i napoje i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Kompot z rabarbaru

  1. smakowite, przepiękne zdjęcia!

  2. Oj czuje ze bedzie świetny!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s